Держлісагентство хоче збільшити штрафи за браконьєрство в чотири рази

Читать на русском
Запропоновані зміни передбачають кримінальну відповідальність за порушення правил полювання, яке мало наслідком добування кабана, лані, оленя, козулі, лося, муфлона, у вигляді обмеженням волі терміном до трьох років.

Державне агентство лісових ресурсів України підготувало проект спільного наказу Мінагропроду та Мінприроди, згідно з яким суми відшкодування за порушення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання збільшуються в чотири рази.

Відомство ініціюватиме внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення на сайті Держлісагентства.

«Ми за те, щоб відповідальність за факти браконьєрства була посилена на законодавчому рівні. Потрібно збільшувати і штрафи для осіб (зараз – максимум 3,4 тисячі гривень, планується – 17 тисяч гривень, для посадових осіб – із 6,8 тисячі до 34 тисяч гривень), і терміни ув'язнення», – цитує прес-служба в. о. голови Держлісагентства Христину Юшкевич.

Зокрема, пропонується збільшити розмір стягнення за незаконний видобуток або знищення одного лося до 80 тис. грн (зараз – 20 тис. грн.), оленя європейського – до 60 тис. грн (зараз – 15 тис. грн), оленя плямистого – до 50 тис. грн, лані – до 40 тис. грн (зараз – 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (зараз – 8 тис. грн).

За незаконне выдловлювання та знищення птахів суми відшкодування також хочуть збільшити в чотири рази.

Чинні норми вже є застарілими, тому що були затверджені ще в 2007 році. Вони не сприяють запобіганню незаконного видобутку тварин, а суми стягнень значно менші, ніж подальші витрати на відновлення природних ресурсів.

У Кабміні рекомендують заборонити суцільну рубку лісуУрядовий комітет підтримав і рекомендував Кабінету міністрів ухвалити нову редакцію Санітарних правил у лісах України, якими накладається низка обмеженнь на рубку лісу, зокрема повна заборона на суцільні санітарні рубки лісових насаджень.

Юшкевич пояснила, що у відповідній статті Кримінального кодексу обмеження або позбавлення волі застосовується лише в разі порушення правил полювання, якщо це завдало істотної шкоди.

«Тобто за одну незаконно вбиту мисливську копитну тварину браконьєра не посадять до в'язниці. Тому пропоновані зміни передбачають кримінальну відповідальність за порушення правил полювання, яке мало наслідком добування кабана, лані, оленя, козулі, лося, муфлона (обмеження волі терміном до трьох років)», – підкреслила вона.

Нагадаємо, що в Україні із січня 2017 року значно посилюють охорону видів тварин, що вимрають і занесені до Червоної книги.

Держлісагентство також посилило охорону хвойних лісів України для запобігання незаконним вирубкам дерев.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: