У Кабміні рекомендують заборонити суцільну рубку лісу

Читать на русском
Суцільні санітарні рубки будуть заборонені в заповідниках, заказниках і нацпарках, а також навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, хижих та інших птахів.

Урядовий комітет підтримав і рекомендував Кабінету міністрів ухвалити нову редакцію Санітарних правил у лісах України, якими накладається низка обмеженнь на рубку лісу, зокрема повна заборона на суцільні санітарні рубки лісових насаджень.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише виконувач обов'язків голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич, передає «Слово і Діло».

«Щойно під час засідання урядового комітету підтримано й рекомендовано уряду ухвалити нову редакцію Санітарних правил у лісах України! Правила жорстко регламентують проведення санітарних рубок. Вони будуть поширюватися на всіх лісокористувачів», – пише вона.

Повідомляється, що суцільні санітарні рубки будуть заборонені в різних видах заповідників, заказниках і нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, хижих та інших птахів.

Також буде заборонена вирубка дупластих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям.

«В інших категоріях лісів буде обмежено проведення суцільних санітарних рубок виключно моментами крайньої необхідності (пошкодження насаджень пожежами, шкідниками й хворобами лісу, стихійними явищами та техногенними впливами ступеня їх загибелі) з обов'язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках», – додала Юшкевич.

Крім цього, планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть публікуватися на сайтах лісгоспів і облуправлінь, що дозволить відстежувати рубку кожному бажаючому.

Відзначимо, що Держлісагентству підпорядковано 73% площ всіх лісів України, ще 27% підпорядковані іншим постійним лісокористувачам, таким як Мінприроди, Міноборони, обласним радам.

Нагадаємо, 11 вересня 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв, що Міністерство оборони України не отримає сертифікатів на експорт лісу.

2 червня 2015 року голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук заявив, що планує продавати ліс з аукціонів і торгів (відео 16: 24-16: 40).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: