Експорт скоротився майже на 6% – МЕРТ

Читать на русском
Ключовими статтями експорту стали продукція агросектора – 13,57 мільярда доларів США, металургії – 7,6 мільярда доларів і продукція машинобудування – 3,94 мільярда доларів.

Обсяг експорту з України за підсумками 11 місяців 2016 року скоротився порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 5,9% – до $32,7 млрд.

Про це повідомляється на сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в Facebook, передає «Слово і Діло».

Ключовими статтями експорту стали продукція агросектора – $13,57 млрд, металургії – $7,6 млрд і продукція машинобудування – $3,94 млрд. При цьому зростання експорту продемонстрував лише агросектор – на 4,1%, експорт металургії та машинобудування скоротився на 13,2% та 9,9% відповідно.

Найбільшими темпами експорт падав у індустріальних регіонах – Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях і Києві. Позитивна динаміка експорту зафіксована лише у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Луганській областях.

Серед факторів, які вплинули на зниження експорту, в МЕРТ назвали збереження товарного й транзитного ембарго з боку Росії, соціально-економічну та політичну нестабільність, війну на сході країни, а також значну сировинну орієнтованість економіки та відсутність можливостей для кредитування реального сектора.

Кабмін дозволив експорт зброї підприємству «Форт»Уряд надав НВО «Форт» МВС України додаткові повноваження на експорт товарів військового призначення власного виробництва та імпорт товарів військового призначення для потреб власного виробництва.

«Негатив посилили також системні проблеми в економіці – складності з поверненням ПДВ, банківські обмеження, корупція в органах контролю, включаючи митницю», – підкреслюється в повідомленні Мінекономрозвитку.

Як повідомлялося раніше, експорт промислових товарів за підсумками 11 місяців 2016 року зріс на 16,3 мільйона доларів США або 1,7%.

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в Україні в січні-листопаді минулого року склав $2,324 млрд євро проти $315,5 млн профіциту за аналогічний період 2015 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: