Експерт про справу Сущенка: доброї волі не буде, а Трамп чи ПАРЄ – не аргумент для РФ

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог
Віктор Каспрукполітолог

Наразі немає підстав говорити, що ПАРЄ чи інша міжнародна структура вплине на РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, аналізуючи резолюцію ПАРЄ, яка, за словами адвоката Марка Фейгіна, може вплинути на справу Романа Сущенка.

«Заяви ООН чи ПАРЄ на хід персональних справ для РФ не впливають. Від самого початку речі, пов'язані з міжнародними оцінками чи свободою слова, в цьому питанні не грають ролі. Не потрібно покладати на це особливих сподівань», – вважає Тищенко.

За її словами, для РФ це показова справа, яка є питанням політичного торгу.

«РФ триматиме його в заручниках стільки, скільки буде вигідно, й поки не будуть досягнуті якісь пакетні домовленості, які були б їй більш вигідні», – зауважила вона.

Крім того, на її думку, варто звернути увагу, на позицію США. Зокрема, під час інавгураційної промови Трамп жодного разу не згадав про демократію чи права людини.

«Тому резолюція ПАРЄ – тим паче не аргумент для РФ, а демонстрації доброї волі не буде», – наголосила Юлія Тищенко.

Політолог Віктор Каспрук також переконаний, що справа Сущенка швидкою не буде, й не варто виключати того, що Кремль шукає, хто здасться та публічно свідчитиме проти України.

«Обмін у цій ситуації якщо й може бути, то на персону вищого калібру. Але питання в тому, чи є в нас така людина», – припускає він.

Нагадаємо, в ПАРЄ була ухвалена резолюція про напад на журналістів і свободу ЗМІ в Європі.

Сьогодні суд розглядає питання продовження арешту Романа Сущенка. Адвокат ув'язненого журналіста Марк Фейгін підкреслив, що ілюзій не має, й, скоріш за все, РФ продовжить арешт.

Раніше в МЗС України пообіцяли дотриматися всіх юридичних процедур і, згідно з юридичною логікою, довести провину Росії в спонсоруванні тероризму в Міжнародному кримінальному суді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: