Супрун розкритикувала запропонований Раді законопроект про медстрахування

Читать на русском
Запропонована фракцією Народного фронту система обов'язкового медичного страхування приховує чимало небезпек для українців, вважають у МОЗ.
Уляна СупрунФото: УНІАН

Міністерство охорони здоров'я України виступає проти ухвалення Верховною Радою законопроекту №4981 про загальнообов'язкове медичне соціальне страхування, що передбачає здійснення страхування працівників підприємств у приватних страхових компаніях.

Про це йдеться на сайті відомства, повідомляє «Слово і Діло».

«Міжнародний досвід свідчить, що збір коштів для охорони здоров'я шляхом запровадження додаткового податку на заробітну плату призведе до зростання рівня тінізації економіки, а, отже, до зменшення доходів державного, місцевих бюджетів та в підсумку – погіршення послуг для пацієнтів», – заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, принципова позиція МОЗу полягає в тому, що ті послуги, які гарантує держава, повинні йти через систему державного медичного страхування. Більше того, використовувати в країнах, що розвиваються, приватні страхові компанії для гарантованих державою медпослуг не рекомендує ВООЗ.

Як зазначив заступник міністра Павло Ковтонюк, аргумент на користь запропонованого НФ законопроекту, який полягає в тому, що він дозволяє конкуренцію на ринку медичного страхування, насправді не витримує критики. На його думку, конкуренція має бути на рівні медустанов, що надають послуги, а не серед фірм, що надають медстрахування. Відсутність у держави інструменту контролю над приватними страховими фірмами може призвести до того, що відбуватиметься негативна селекція, тобто страховку отримуватимуть лише здорові пацієнти.

«Українська держава інституційно не здатна регулювати діяльність приватних страхових компаній, як це роблять Швейцарія або Нідерланди. Тому це може призвести до того, що велика частина українців просто залишиться не застрахованими»,–– констатував він.

Нагадаємо, 6 жовтня Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та соцзабезпечення підтримав законопроект про обов'язкове соціальне медичне страхування (№4981). Авторами законопроекту стали голова і член цього комітету Людмила Денісова та Ірина Єфремова.

Як відомо, запровадження обов'язкового соціального медичного страхування є програмною обіцянкою всіх депутатів-членів ВО «Свобода».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: