В Україні лютує вірус, який краде дані банківських карт – кіберполіція

Читать на русском
Вірус поширюється, маскуючись під популярні додатки, такі як ВКонтакте, Однокласники, Pokemon Go, Telegram та інші.

Фахівці департаменту кіберполіції України виявили новий вірус, за допомогою якого шахраї отримують доступ до інформації власників банківських карт, що користуються пристроями під упрвлінням операційної системи Android.

Поширюється цей вірус на території України, Білорусі та інших країн СНД, повідомляється на сайті кіберполіції, передає «Слово і Діло».

«Варто зазначити, що цей троян швидко поширюється, й зараз кількість інфікованих пристроїв налічує понад 500 тисяч. За словами фахівців щодня ​​їх кількість збільшується приблизно на 30-40 тисяч», – йдеться в повідомленні.

У кіберполіції відзначають, що вірус поширюється, маскуючись під популярні додатки, такі як «ВКонтакте», «Однокласники», Pokemon Go, Telegram та інші.

НБУ попередив про новий вид карткового шахрайстваНаціональний банк України попереджає клієнтів про виникнення нового виду шахрайства з платіжними картами у вигляді крадіжки даних за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR).

Впроваджений у додаток код розшифровує файл, доданий зловмисниками до ресурсів програми, й запускає його. Далі запущений файл викачує з керівного сервера основну частину шкідливого коду, який, своєю чергою, містить посилання на скачування ще декількох шкідливих файлів. У підсумку злочинці отримують все необхідне для крадіжки грошей жертви.

Зокрема, вони можуть отримати доступ до баз даних браузерів, які містять інформацію про збережені логіни та паролі, історію відвідувань, файли cookie та навіть збережені дані банківських карт.

Раніше в НБУ назвали найпопулярніші схеми карткового шахрайства.

Нагадаємо, що останнім часом зростає кількість шахрайських операцій, що проводяться без фізичного використання платіжних карт у мережі Інтернет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: