В НБУ назвали найпопулярніші схеми карткового шахрайства

Читать на русском
Шахраї досить точно імітують роботу офіційних сайтів фінустанов і активно крадуть паролі та інші коди доступу.

Зростання кількості електронних платежів в Україні провокує розвиток фіктивних сайтів, що імітують роботу інтернет-ресурсів банків – фішинг набуває воістину загрозливих масштабів.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України, передає «Слово і Діло».

«Популярний вид фішингу – виманювати дані доступу до банківських рахунків через послуги поповнення мобільного зв'язку та переведення коштів з карти на карту. Шахраї створюють клони популярних сайтів, яким користувачі довіряють. Наприклад, Privat24, portmone.com, ukrposhta.com», – повідомляє НБУ.

Шахраї досить точно імітують роботу офіційних сайтів фінустанов і активно крадуть паролі, інші дані для входу на сторінки клієнтів банку з метою перевести в готівку рахунки.

Щоб мінімізувати вплив кібершахраїв, фахівці рекомендують ніколи не вказувати дані своєї платіжної карти на підозрілих сайтах. Йдеться про номер карти, термін її дії та тризначний код безпеки CVV2/CVC2, який вказують на зворотному боці картки.

У Нацбанку назвали основні ознаки «піратських» сайтів:

  • Домен сторінки починається з http\, а не з https\ і не має зеленого замку, який повідомляє про встановлення безпечного http-з'єднання;

  • Сайт для поповнення мобільного рахунку, переказу коштів з картки на картку або онлайн-кредитування знаходиться не на домені національного рівня .ua;

  • Відсутня комісія за послугу та інші «вигідні» пропозиції;

  • Видимі недоліки в контенті, наприклад, відмінності в назві домену в адресному рядку і в тексті або на банері; – якщо в адресному рядку відображається однакова адресу для всіх сторінок сайту, це гарантовано фішингових ресурс.

  • карткові реквізити не маскують зірочками.

У Фонді гарантування вкладів розповіли, де беруть гроші на відшкодування депозитівФонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує свою платоспроможність, вказавши, що комерційні банки за підсумками року заплатять близько 3 млрд грн, які підуть на сплату відсотків перед НБУ та Міністерством фінансів України.

У НБУ нагадали, що робота з виявлення фішингових сайтів триває і їх список постійно поповнюється. Він доступний на офіційному ресурсі ЕМА в розділі «Чорний список сайтів». Крім того, на сайті Асоціації розміщена інформація, яка допоможе вчасно розпізнати фішингові сайти і захистити свої кошти.

Нагадаємо, останнім часом зростає кількість шахрайських операцій, що проводяться без фізичного використання платіжних карт в мережі Інтернет.

Як раніше повідомлялося, НБУ попереджає клієнтів про виникнення нового виду шахрайства з платіжними картами у вигляді крадіжки даних за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: