НБУ знизив ліміт розрахунку готівкою

Читать на русском

З 4 січня в Україні можна буде розрахуватися готівкою на суму, яка не перевищує 50 тисяч гривень.

Національний банк України затвердив постанову, згідно з якою гранична сума готівкового розрахунку знижується до 50 тисяч гривень. Це рішення діятиме відзавтра, 4 січня.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НБУ.

«Постановою передбачена гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тисяч гривень, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, в розмірі 50 тисяч гривень», – повідомили в НБУ.

В Нацбанку відзначили, що безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов'язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Водночас гранична сума готівкових розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінною й становить 10 тис. грн.

Нацбанк зменшує кількість готівки в обігуНаціональний банк України розраховує знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% до ВВП в 2020 році.

В Нацбанку вважають, що встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 тис. грн не створить жодних труднощів громадянам і не торкнеться щоденних покупок населення, оскільки стосуватиметься лише великих придбань.

Такий крок сприятиме забезпеченню стабільних надходжень готівки в банківській системі та прискоренню її обігу, а також звуженню сфери використання готівки та прискоренню розвитку безготівкового сегмента, запевняють у НБУ.

«Рішення Національного банку України з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду – багато європейських держав (Франція, Бельгія, Португалія, Італія, Іспанія, Греція) встановили граничні суми розрахунків готівкою, інші країни також планують запровадити аналогічні норми», – резюмували в Нацбанку.

Нагадаємо, раніше готівковий розрахунок в Україні був обмежений сумою в 150 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: