Держлісагентство хоче збільшити штрафи за незаконну рубку в 10 разів

Читать на русском
Ліс – За незаконну рубку лісу передбачена кримінальна відповідальність з позбавленням волі на строк до 5 років.

Державне агентство лісових ресурсів розробило законопроект, яким, у тому числі, пропонує збільшити максимальні штрафи за незаконну рубку лісу в 10 разів – до 17 тис. грн, тоді як зараз вони становлять від 800 грн до 1700 грн.

Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на тимчасову виконувачку обов'язків глави Держлісагентства Христину Юшкевич, передає «Слово і Діло».

«Ми пропонуємо за незаконну рубку штрафувати на суму від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн (зараз від 800 грн до 1700 грн)», – цитує Юшкевич прес-служба.

Також вона зазначила, що буде передбачена кримінальна відповідальність за незаконну рубку з позбавленням волі на строк до 5 років.

За словами Юшкевич, штрафи за неправильну видачу лісорубних квитків, яка призводить до порушення правил під час рубок, пропонується збільшити в 33 рази – до 4,5 тис. грн з 136 грн. Штрафи за порушення прав державної власності на ліси і незаконне використання земель лісового фонду в законопроекті пропонується збільшити до 8,5 тис. грн з 306 грн.

«За підпали лісів і знищення їх вогнем – штраф 12 тис. грн. Якщо це призвело до людських жертв – позбавлення волі до 10 років», – додала Юшкевич.

На Закарпатті затримали 17 вагонів лісу, які йшли в ЄвропуУжгородський суд заарештував 17 вагонів лісу в зв'язку з невідповідністю реального вантажу даним у декларації.

Також Держлісагентство має намір ввести штрафи для підприємців, які купили дерева без документів про їх походження. Розмір їх буде становити від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн з конфіскацією деревини.

Раніше повідомлялося, що в Україні другий рік поспіль фіксується перевищення темпів відтворення лісів над їх рубкою.

Нагадаємо, що 26 жовтня Кабмін змінив правила санітарної рубки в лісах України. Зокрема, забороняється рубка навколо місць гніздування червонокнижних птахів, суцільна санітарна рубка в заповідних, рекреаційних та буферних зонах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: