Кількість політв'язнів–українців у Росії зросла

Читать на русском
В МЗС України заявили, що кількість в'язнів-українців, яких Росія утримує незаконно, зросла.

Міністерство закордонних справ України висловило Російській Федерації категоричний протест у зв'язку з репресіями, що тривають, незаконними затриманнями, обшуками й арештами, а також тортурами та жорстоким поводженням щодо громадян України.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

«Держава-агресор продовжує ігнорувати взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей щодо обміну заручників і незаконно утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх». Хоча в Україну й повернулися шестеро бранців, їхня кількість не зменшилася, а, навпаки, зросла: наразі нам відомо про політично вмотивоване утримання на території держави-окупанта щонайменше 17 українців. Ще більше наших співвітчизників безпідставно затримані та заарештовані на окупованому Кримському півострові. Понад сто українців у жахливих умовах утримуються російсько-терористичними силами в окупованих районах Донецької та Луганської областей», – повідомили в МЗС.

Українське відомство також зажадало від Російської Федерації «негайно та без будь-яких додаткових умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити практику політичного переслідування й репресій щодо наших співвітчизників».

МЗС також закликав держави-члени ООН посилити тиск на Росію через злісне порушення нею ключових положень Загальної декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документів.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська відвідала окупований Крим, де зустрілася з трьома українцями-політв'язнями, в тому числі із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: