Адвокат Небесної Сотні оцінив шанси закрити справу Януковича в 2017 році

Читать на русском
Роман Маселкоадвокат «Небесної сотні»

Злочин був, за ним є докази, які можна зібрати. Якщо все буде просуватися, то є перспектива, що справа може бути передана до суду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко, аналізуючи заяву Юрія Луценка про те, що суд у справі про держзраду Януковича почнеться в 2017 році.

«За 2017 рік точно є шанси розглянути справу Януковича. Буде заочне засудження, без участі головного обвинуваченого, тому воно буде в більш прискореному режимі, ніж звичайні. Там не має сотні потерпілих, як у справі щодо розгону студентів. Відповідно, процес із нашого боку затягувати не будуть», – розповідає Маселко.

Однак, на його думку, є великі ризики, пов'язані з тим, що справа має не лише юридичний, але й політичний підтекст.

«Дуже великі побоювання викликає те, що справа може сприйматися аналогічно з тим, що було в РФ із заявою про держпереворот на Майдані. Рішення є, але довіри до нього немає. Всі розуміють, що це замовне рішення, яке було б винесене незалежно від доказової бази. Головне, щоб у нас не відбулося такого ж: всі розумітимуть, що це просто політичне, замовне рішення. Суддя не міг винести інший вердикт, тому що Янукович закликав російські війська в Україну», – наголосив адвокат, співставляючи цю справу з вироком суду РФ про те, що події на Майдані були держпереворотом.

«Має бути належна доказова база. Судовий процес має проходити в рамках закону, а не як шоу. Перспективи, що вдасться уникнути «театру» є», – додав він.

Також, за його словами, є очікування, що багато справ щодо розслідувань перейдуть до суду.

«У всіх справах Майдану зараз близько 200 справ у судах. Це лише десята частина. Все залежить від належного розслідування. Проблема в тому, що не може один слідчий розслідувати справу щодо розгону навіть фізично. Там потерпілих лише 150 осіб. Тому, якщо будуть ресурси, то наступного року, якщо й не вироки, то передача до суду може бути», – вважає Маселко.

Нагадаємо, влітку генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв передати справу Януковича до суду до кінця 2016 року. Також Луценко запевнив, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: