Головного слідчого у справі Майдану можуть люструвати

Читать на русском
Посилаючись на джерела, близькі до Генеральної прокуратури України, Биков пише, що Горбатюк може бути звільнений на підставі закону України про очищення влади.

Керівник слідства в справі Майдану в Генпрокуратурі Сергій Горбатюк може бути звільнений на підставі закону України «Про очищення влади».

Про це йдеться в доповідній записці, підготовленій у Генпрокуратурі для голови ГПУ Юрія Луценка, передає «Слово і Діло».

Щодо Горбатюка встановлено рішенням суду, що внаслідок його дій порушені права людини.

Нардепи прокоментували можливість скасування КСУ закону про люстраціюОксана Продан, Олексій Гончаренко з «БПП» і глава «Самопомочі» Олег Березюк розповіли «Слову і Ділу» про ситуацію навколо скасування КСУ закону про люстрацію.

Як ідеться в документі, підставою для люстрації Горбатюка є рішення Європейського суду з прав людини від 30.07.2015 в справі «Яременко проти України №2». Європейський суд із прав людини зазначив, що слідчий Горбатюк своєю постановою відсторонив від справи захисника на неправомірних підставах, оскільки захисник дав пораду підозрюваному заявити про свою невинуватість. Таким чином, Горбатюк порушив право підозрюваного на правову допомогу в захисті від обвинувачення й презумпцію невинуватості.

В результаті протиправних дій Горбатюка в 2015 році Верховний суд України скасував вирок Яременка й направив справу на новий розгляд. Зараз справа слухається в Дарницькому районному суді Києва.

Відповідно до п. 5 ч. 7 ст. 3 закону України «Про очищення влади», не можуть обіймати посади протягом 5 років після вступу в силу судового рішення посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в тому числі суддів, співробітників органів внутрішніх справ, прокуратури та інших правоохоронних органів, щодо яких встановлено рішенням суду, яке набуло законної сили, що вони своїми протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю спричинили порушення прав людини та основоположних свобод, встановлених рішенням Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, раніше експерт розповів «Слову і Ділу», як у КСУ не втрачають надій поставити хрест на люстрації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: