Незручний Горбатюк та доля справ Майдану: адвокат Небесної Сотні про підводні камені в ГПУ

Читать на русском
Член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко розповів нові подробиці реорганізації департаменту ГПУ та конфліктів у Генпрокуратурі.
Член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко

Наразі річ не в особистісній, а в правовій позиції Луценка та Горбатюка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко, аналізуючи реорганізацію департаменту Генпрокуратури в ході розслідування «справи Януковича».

«Суть у тому, що Луценко чітко заявив, що його завдання – до кінця року направити «справу Януковича» до суду. Але таке формулювання взагалі є неприпустимим. Не можна справи направляти до суду до якоїсь дати чи річниці. Справа передається до суду, коли є всі докази, розуміння того, як справа буде розглядатися», – констатував адвокат.

Щодо того, чи готова справа, то йдеться про принциповий момент – так званий заочний розгляд цієї справи.

«Є концептуально суперечливі підходи. Луценко переконаний, що закон є, а значить, треба направляти. Горбатюк надіслав запити до наукових установ, які дали відповідь, що цей закон, який зараз є, дуже суперечливий та неоднозначний», – зауважив він.

Наприклад, вказано, що судове заочне провадження можливе за умови, якщо воно буде здійснене до квітня 2017 року. Виникає питання: що це значить?

«Є трактування, що до цього часу саме провадження має бути завершене в суді, тобто вже має бути винесений вирок, що апріорі неможливо», – уточнив адвокат.

«Ми бачимо суди, які навіть щодо елементарних справ тривають роками. Якщо так передавати справу, в якій 5 тисяч томів, то навіть щоб її нормально опрацювати, прийняти, почати слухати, потрібен щонайменше рік судового провадження. Така неоднозначність у термінах уже ставить процес під сумнів», – пояснює Маселко.

Другий момент – той факт, що лише в певний період можливе таке провадження, вже говорить про вибірковість.

Третій момент – процесуальний. Об'єднати, виділити справи, передати до суду, згрупувати все таким чином, щоб на судовому засіданні все належно дослідити, досить проблематично.

«Як правило, це призводить до руйнування справи в суді», – наголосив Маселко.

У нас не з'явилися «супергеніальні» прокурори, які зможуть так скомпонувати справу, щоб не було питань. Якщо на простіших справах провалюються, то чого очікувати тут? У підсумку таке рішення радше на користь адвокатам Януковича, ніж потерпілим чи суспільству.

«По суті, зараз усе ламається, й лише з одним виправданням – що Горбатюк не погоджується передавати справу до суду. В принципі, Луценко своїм рішенням може зробити це без реорганізації управління. Але зараз такою дією руйнуються всі здобутки, що були раніше, створюється хаос та передумови, що якась інформація загубиться. Це відкидає слідство назад», – вважає адвокат.

Велику тривогу викликає те, що в ГПУ допомагають певним особам, перш за все за економічні злочини, уникнути відповідальності. Таким чином, у Горбатюка заберуть економічні злочини, важливі для Генпрокуратури чи оточення.

«Зараз усе сприймається як допомога чи то Януковичу, чи оточенню, як піар та якісь приховані мотиви, при цьому не зовсім доброчесні», – проаналізував ситуацію в ГПУ Роман Маселко.

Додамо, навесні генеральний прокурор України Юрій Луценко запевнив, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: