Експерт про Бюджет-2017: щоб перекрити дефіцит і борги, влада девальвуватиме гривню

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що Держбюджет на 2017 рік був ухвалений парламентом для піару провладних сил і не є головним фінансовим документом країни.

Про це економіст написав у своєму Facebook, передає «Слово і Діло».

«Починаючи з показника інфляції й закінчуючи прогнозом зростання ВВП, все це не відповідає реальному стану речей», – вважає економіст.

Основні видатки проекту Держбюджету на 2017 рікУ Держбюджеті-2017 у шести із семи основних галузей планується підвищення виділення коштів, окрім освіти та науки.

Як пояснив експерт, між першим і другим читанням законопроекту відбулася важлива подія, яка, безумовно, вплине на показник інфляції, – націоналізація «ПриватБанку».

«Банк потребує докапіталізації щонайменше на 116 мільярдів гривень. Держава може виконати її за допомогою великої емісії гривні та збільшення держборгу. Це означає, що показник інфляції буде вищим», – розмірковує він.

Також у Бюджеті на цей рік було заплановано 17 мільярдів доходів від приватизації, а отримано на сьогодні, додав експерт, близбко 100 мільйонів.

«На наступний рік знову закладено 17 мільярдів. Цю статтю виконати нереально. Особливо враховуючи те, що основний об’єкт, з якого уряд хоче отримати прибуток, – Одеський припортовий завод, вартість якого держава знизила з 450 мільйонів доларів до 150 мільйонів. Тому ця стаття в повному обсязі може буде віднесена до дефіциту Бюджету», – пояснює Новак.

До того ж, конфіскація майна та фінансових активів відбувається надзвичайно довго – суди, апеляції. Багато часу йде на встановлення суми, отриманої злочинним шляхом.

«Одним із таких прикладів є справа екс-прем’єра Павла Лазаренка, за якою ще 12 років тому американським судом ухвалено рішення про конкретні суми, отримані незаконно. Але жодного долара Україна не побачила. Цю суму також можна зарахувати до дефіциту», – додав він.

Загалом, на його думку, до запланованого дефіциту в 77,5 мільярда гривень можна сміливо додати ще 27 мільярдів.

«Щоб перекрити дефіцит і борги, Кабмін та НБУ штучно девалювуватимуть гривню. Тому закладений показник курсу гривні 27,2 до долара також, вочевидь, не відповідає дійсності. Прогноз зростання ВВП на 3% є малоймовірним. Головні партнери України – МВФ і Світовий банк – знизили його до 2-2,5%», – оцінив бюджетні показники економіст.

«Якщо не буде зростання, то під загрозу потрапляє виконання Держбюджету», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, 21 грудня ВР ухвалила Держбюджет на наступний рік, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що дефіцит основного кошторису країни в 2017 складе не більш ніж 3%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: