У Мінфіні пояснили, як покриють витрати на підвищення мінімальної зарплати вдвічі

Читать на русском
Дефіцит із Держбюджету, який сформується в результаті зростання мінімалки до 3200 грн, буде покритий за рахунок перерозподілу в рамках коригування на 2017 рік.

Підвищення мінімальної заробітної плати в 2017 році до 3,2 тис. грн вимагає додаткових надходжень до скарбниці на рівні 28 млрд грн, які Мінфін планує залучити за рахунок перерозподілу в рамках коригування Держбюджету на 2017 рік.

Про це заявив заступник міністра фінансів Євген Капінус в ефірі «5 каналу», передає «Слово і Діло».

«Ми розраховуємо, що знадобиться 28 мільярдів гривень додаткових надходжень», – сказав Капінус, відповідаючи на запитання, який додатковий обсяг коштів знадобиться Держбюджету в зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати.

За його словами, видатки з Держбюджету будуть покриті за рахунок перерозподілу в рамках його коригування на 2017 рік.

Водночас він зазначив, що в результаті підвищення мінімальної зарплати Держбюджет отримає додаткові надходження з єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.

«Із заробітної плати будуть сплачуватися податки, які також ітимуть до Державного бюджету і які, ми сподіваємося, дадуть нам можливість покрити витрати, необхідні для підвищення заробітних плат. Для виплат вчителям, медикам», – додав Капінус.

Своєю чергою, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що економіка країни не готова до такого різкого підвищення рівня мінімальної заробітної плати.

«Може в нас «мінімалка» досягти 3200 гривень лише за рік? Звичайно ж, може. Якщо дуже хочеться. Можна й кілька десятків, а то й сотень тисяч поставити. І досягти цього розміру. Відразу зазначу, що в таких масштабах можна «нагнати» так звану номінальну або видану паперами (грошовими знаками) зарплату. Але є така «дрібниця», як економіка, точніше її масштаби, скільки ми виробляємо. А очікують у наступному році отримати трохи менше 2,6 трільйона гривень, що в середньому близько 5 тисяч гривень на громадянина на місяць. Але не все можна використати, тому що мають бути й накопичення», – написав він у Facebook.

Вчора стало відомо, що Кабінет міністрів ініціював підняття мінімальної зарплати з 2017 року до 3200 гривень.

Нагадаємо, що найбільша небезпека при виконанні Бюджету на 2017 рік полягає в тому, чи відбудеться прогнозоване зростання ВВП на 3%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: