Експерт розповів, чим загрожує чергове підвищення акцизу на сигарети

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Підвищення акцизу на тютюнові вироби не принесе бажаних доходів до Держбюджету.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише фінансовий аналітик Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Саме так – поки всі ці ігри з акцизами виглядають як гра на боці одного гравця (виробника дешевих сигарет) на шкоду ринку та Держбюджету України», – вважає Найман.

«Замість того, щоб реально збільшити і суму акцизів, і надходження до Бюджету, проводиться елементарне маніпулювання цифрами. В умовах загрози дефолту це неприпустима поведінка. Адже йдеться про збереження цілісності України. І кожен такий «гвіздок» грає на руку Кремлю», – пише аналітик.

При цьому, зазначає він, до Держбюджету найбільше зростання доходів планується від акцизів на алкоголь (на 20%) і тютюнових виробів (на 30%) – всього на 23,8%.

«Таке різке зростання акцизів, не підкріплене доходами населення (очікується зростання всього на 12%), вочевидь спровокує зростання тіньового ринку, й у підсумку запланованого приросту акцизів може не відбутися», – припускає фінансовий експерт.

Нагадаємо, 16 вересня Кабінет міністрів затвердив підвищення акцизу на сигарети та закріпив норму в Бюджеті.

Тютюнові компанії вже виступили проти різкого підвищення акцизу, пояснивши це тим, що податкові надходження істотно не збільшаться, а українці просто перейдуть на дешевші сигарети.

Додамо, що сьогодні Київрада ухвалила рішення про заборону продавати алкоголь у торгових мережах з 2.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: