Націоналізація «ПриватБанку», причини та наслідки – думки фінансистів

Читать на русском
ПриватБанк є системоутворюючим, ліквідувати його не можна, однак борги за виданими кредитами пов'язаним з банком ообам тепер ляжуть на плечі платників податків.

Націоналізація «ПриватБанку» жодним чином не позначиться на фінансовій стійкості фінустанови, оскільки всі його ризики на себе взяла держава.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса вважає, що коли банк стикається з проблемою недостатності капіталу, що трапилося з «Приватом», то існують декілька рішень.

«Банк може бути ліквідований або націоналізований, власник може внести необхідний капітал або нічого не робити. «ПриватБанк» є системоутворюючим, ліквідувати його не можна. Занадто великий соціальний ефект і дуже сильний удар по фінансовій системі та довірі до неї», – пояснює він.

На його думку, докапіталізація банку його власниками була б найкращим рішенням, якби власники були на нього здатні.

«ПриватБанк» на день призупинить виконання платежів юросібПриватБанк на добу, 19 грудня, призупинить виконання платежів юридичних осіб. Це пов'язано технічною необхідністю, обумовленою процедурою зміни контролю та особливостями законодавства.

«Ми прекрасно знаємо, хто стоїть за банком. І прекрасно знаємо, як вони ставляться до власних боргів. Запитайте тренерів і гравців футбольного клубу «Дніпро». Та й самі вони не приховували, що повертають борги лише боягузи. Тим більше, в плані докапіталізації вони мали поступово вносити в капітал мільярд за мільярдом. Віддаючи свої гроші й лише знижуючи ризики націоналізації», – говорить Фурса.

Незважаючи на резонанс, у кредиторів і вкладників «ПриватБанку» немає приводу для занепокоєння.

«З понеділка кредитний ризик банку різко знижений, оскільки всі його ризики на себе взяла держава. Держбанки в Україні, як і раніше, залишаються надійними в довгостроковій перспективі, а їхні операції гарантовані державою як емісійним центром», – вважає голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Націоналізація «ПриватБанку» також не матиме значного впливу на курс гривні.

«Я допускаю сплеск активності на готівковому ринку, однак держава вливає в капітал банку тридцятирічні облігації внутрішньої держпозики на суму близько 150 мільярдів гривень. По-перше, це зовсім не означає, що в банку діра в балансі саме на 150 мільярдів гривень. По-друге, в грудні «Приват» був непогано забезпечений ліквідністю, й це не означає, що всі 150 млільярдів ОВДП відразу викинуть на вторинку, перетворять на готівкову гривню й почнуть насичувати нею ринок», – вважає він.

«ПриватБанк» очолить екс-міністр фінансів ШлапакПісля націоналізації ПриватБанку головою його правління буде призначений екс-міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Банк також не буде зупиняти платежі, хоча якісь паузи в обслуговуванні можливі.

«Найсумніше, що для його капіталізації включать друкарський верстат (нехай спочатку у вигляді ОВДП, але потім їх викупить НБУ). «Привату» буде потрібно від 80 до 150 мільярдів гриаень вливань бюджетних коштів (вітання платникам податків). Можливо, не все буде відразу монетизовано, але все ж», – говорить фінансовий аналітик і керівний партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

На його думку, з націоналізацією ПриватБанку «банківська чистка завершилася. «Звичайно, ще можуть впасти кілька невеликих банків. Але банківського системного колапсу більше не чекаємо», – завершує Найман.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: