Торги Коломойського та Порошенка: причини та наслідки націоналізації «ПриватБанку»

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Важливо, що сам процес націоналізації пройшов за мирним сценарієм і більш-менш цивілізованими процедурами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи націоналізацію «ПриватБанку» та подальші наслідки цього рішення для банківської системи країни.

«Зараз важливо, що врешті-решт Президент і власники змогли домовитися, що сам процес має бути спокійним. Ключову роль у цьому зіграла заява представників української влади про те, що «ПриватБанк» стає стовідсотково державною власністю. Це означає для вкладників та клієнтів банку, що тепер всі їхні зобов'язання на 100% гарантуються Держбюджетом України, що прирівнює статус надійності «ПриватБанку» до рівня надійності «Ощадбанку», – розповідає економіст.

Щодо націоналізації, то, на його переконання, причини цього рішення не фінансові.

Причина націоналізації «ПриватБанку» перебувають не у фінансовій та економічній площині. Це вже наслідок. Причина – особистий конфлікт Президента та власників «ПриватБанку», який почався з відставки Коломойського з посади голови Дніпропетровської ОДА.

«Ще відтоді тягнувся конфлікт. Власники «ПриватБанку» дійсно почали виведення капіталу через фіктивні кредити своїм же штучно створеним компаніям та довели ситуацію в банку майже до критичної. Тому вже не було іншого рішення, крім націоналізації або взагалі ліквідації», – пояснив Новак.

Звичайно, підкреслив він, на ліквідацію влада піти не могла: системний банк, найбільша кількість клієнтів, обсяги вкладів, розгалужена мережа відділень, кількість банкоматів та найбільш використовувана платіжна система.

«Ліквідація «Привату» призвела б до колапсу банківської системи. Тому іншого виходу в умовах особистого конфлікту не було», – вважає він.

Вирішення ситуації з «Приватом» почали вимагати в МВФ, тому що бачили, що власники виводять капітал.

«Всі безготівкові операції видимі. Спеціалісти МВФ це бачили й почали вимагати вирішення критичної ситуації», – додав експерт.

За його словами, сам процес націоналізації не є чимось дивним для світових фінансів. Питання було в тому, як саме ця націоналізація відбудеться в Україні. Оскільки все пройшло відносно цивілізовано, не виключено, що за вимогами МВФ, то негативів не варто чекати, а кредитори можуть бути більш лояльними в продовженні співпраці з Україною.

Як відомо, вчора на позачерговому засіданні Кабмін підтримав пропозицію НБУ та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «ПриватБанк» у стовідсоткову державну власність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: