Спецконфіскація для всіх: експерт розповів, чим небезпечний законопроект

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Звинувачення Онищенка на адресу Президента, інформація про рейдерські захоплення, захоплення бізнес-підприємств дуже сильно гальмують тих людей, які, можливо, хотіли б проголосувати за спецконфіскацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, аналізуючи ситуацію з ухваленням законопроекту про спецконфіскацію.

«У законі є певні прогалини: немає спеціалізованого складу злочину, будь-яка людина, що має 1,5 мільйона, потрапляє під дію закону. Крім того, закон суперечить одному з найважливіших принципів у рамках правової держави – принципу невинуватості. Виходить так, що людина, а не правоохоронні органи, має доводити, що кошти, які в неї є, отримані законним шляхом. Це неправильний підхід», – розповідає політолог.

В принципі, додав він, спецконфіскацію можна провести в рамках нинішнього законодавства.

Інша проблема, уточнив експерт, у тому, що закон може бути використаний у боротьбі з політичними опонентами. Механізм поки виглядає як засіб для рейдерського захоплення бізнесу.

Спецконфіскація в цифрах і фактах«Слово і Діло» проаналізувало, на що потенційно могли б піти кошти, передбачені в Бюджеті як доходи від конфіскації майна чиновників режиму Віктора Януковича.

«Якщо ми дотримуємося європейського зразка, то якраз згідно з ним, саме правоохоронні органи мають чітко довести, що гроші були отримані незаконним шляхом, а не людина. І суд ніколи не ухвалить рішення без достовірних доказів», – пояснює Петренко.

У нас же, підкреслив він, просто вказана сума, і якщо коштів більше, то людині ставлять питання про нелегальність заробітку. Тобто під спецконфіскацію потрапляють не лише Арбузов, Янукович і компанія, а й ті, хто веде якийсь серйозний бізнес.

Нагадаємо, законопроект про спецконфіскацію був зареєстрований у парламенті ще у вересні 2016 року.

При цьому до Державного бюджету на 2017 рік закладені 10,5 млрд грн, які планують отримати від спецконфіскації коштів колишніх високопосадовців при загальній їх сумі в 40 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: