Експерт розповів, чи допоможе спецконфіскація повернути вкрадені гроші до Держбюджету

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Навіть якщо законопроект про спецконфіскацію ухвалять, є великі сумніви, що кошти дійдуть до України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи вплив процесу спецконфіскації на соціальні виплати.

«Якщо не буде спецконфіскації, буде більший дефіцит Бюджету, й уряд буде змушений позичати гроші чи друкувати їх за допомогою Нацбанку. Але що більше Нацбанк друкує, то більші інфляція й девальвація. Тобто кінцевими джерелами підвищення соцстандартів будуть інфляція та девальвація, які потім з'їдять цей ефект, тому, звичайно, спецконфіскацію слід ухвалити», – пояснює економіст.

З іншого боку, навіть якщо ухвалять закон, підкреслив він, малоймовірно, що наша виконавча влада зможе реально конфіскувати великі суми коштів.

Спецконфіскація: мільярдні очікування та копійчана реальністьУ 2017 році дохідна частина Державного бюджету України в результаті дії закону про спецконфіскацію має поповнитися на 10,5 млрд грн. Однак, чи вдасться отримати ці кошти – дуже велике питання.

«Навіть гроші, які зберігаються на рахунках в «Ощадбанку» чи у формі боргових облігацій, – це просто папірці, за якими нам не потрібно буде розплачуватися в перспективі. Але ефект буде не зараз. Насправді, «Ощадбанк» є збитковим і він не зможе повернути велику суму коштів. Він сам бере з Бюджету гроші на докапіталізацію», – роз'яснив експерт.

За його словами, наразі українські банки є хронічно збитковими й щорічно «висмоктують» із Бюджету понад 10 мільярдів гривень, тому навіть за умови ухвалення закону мало віриться, що доходи до Бюджету будуть значними.

«Якщо ми в Україні не можемо повернути кошти, то що говорити про закордонні. Там процедури розтягуються на два-три роки й вимагають бездоганної юридичної підтримки», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, в Мінсоцполітики запевнили, що ухвалення закону про спецконфіскацію не вплине на соціальні виплати та виплати заробітних плат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: