Експерт оцінив імовірність прямого зіткнення РФ та США через війну в Сирії

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Зовнішня політика адміністрації Обами – це політика провалів на міжнародній арені, що підтверджують навіть його радники.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи сирійську кризу й те, як зміняться позиції США з приходом нової адміністрації.

«Очевидно, що з приходом Трампа буде переглядатися політика щодо Сирії, але питання в тому, в який бік. Багато залежатиме від того, якими будуть відносини з РФ у глобальному контексті: питання НАТО, участь США в НАТО, розширення позицій НАТО на схід», – зауважив політолог.

Адміністрацію Трампа, зазначив він, формують здебільшого «яструби», тому до РФ у них не буде особливої прихильності.

«США після Обами дійсно буде набагато активніше брати участь у військовому конфлікті в Сирії. Відповідно, буде набагато активніше протистояти Асаду, проте війна в Сирії навряд чи виллється в серйозний конфлікт Росії та Америки», – вважає експерт.

В ООН назвали суму в яку обійшлася війна в СиріїЕкономічні втрати Сирії від громадянської війни, яка триває з 2011 року, становлять майже 260 млрд доларів.

Потрібно звикати до того, що в сучасному світі конфлікти між великими державами на території третіх країн можливі, але це не означає, що вони будуть переростуть у щось глобальне.

«Час глобальних війн відійшов у минуле», – додав політичний експерт.

«Зараз час локальних війн: США та Росія на сирійській території, США, РФ та ЄС на українській території, можливо, США та Китай на суміжних територіях Китаю чи в Південному морі, де є конфлікт», – розмірковує Войтков.

На його переконання, політика Трампа буде змінюватися, США будуть жорсткішими та наполегливішими щодо Асада та РФ, але це не призведе до глобального військового конфлікту між Росією та США.

Нагадаємо, в Пентагоні заявили, що участь Росії у воєнному конфлікті в Сирії «лише розпалила громадянську війну й продовжила страждання сирійського народу».

Напередодні президент США Барак Обама зняв формальні обмеження на постачання озброєння та техніки союзникам Штатів у боротьбі з терористами в Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: