Справа АМКУ проти «Газпрому»: чи вдасться вибити штраф з РФ? Оцінка експерта

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

З боку Росії це попередження, але воно виглядає доволі теоретичним та уявним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи заяву РФ про збільшення ризиків для транзиту газу через рішення АМКУ оштрафувати «Газпром» на 3,4 мільярда доларів.

«Єдиний варіант стягнути з Росії ці кошти – це отримати доступ до якихось активів «Газпрому» на території України. Єдиний актив – це транзитний газ у газопроводах. Навіть важко уявити, щоб українська влада забрала в «Газпрому» цей газ, тому що це може призвести до серйозних наслідків», – розповідає експерт.

Для РФ, додав він, образно кажучи, це 25-та справа, але вона напряму вдарить по інтересах європейських споживачів.

«Нафтогаз» не збирається йти на мирову угоду з «Газпромом» – КоболєвГолова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає неможливим укладення мирової угоди з російським «Газпромом» в тяганині між компаніями, яка розглядається в Стокгольмському арбітражі.

«Тому, ця заява певною мірою є уявною. Справа АМКУ проти «Газпрому», наслідком якої є цей штраф, також певною мірою є теоретичною, тому що стягнути цей штраф практично неможливо», – підкреслив він.

«На тристоронніх переговорах з Єврокомісією також звучала вимога про те, що Україна має відмовитися від стягування цього штрафу, але не має сенсу відмовлятися, тому що перспективи його стягнення примарні. Це скоріше переговорний чинник у непростих відносинах та торгах між «Нафтогазом» і «Газпромом», – пояснив Дмитро Марунич.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет вимагає від компанії «Газпром» сумарно 172 млрд грн, включаючи штраф і пеню за несвоєчасну його сплату.

Як відомо, минулого тижня відбулися тристоронні переговори між «Нафтогазом», «Газпромом» та Єврокомісією щодо «зимового пакету» та транзиту газу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: