Рахунки за ЖКП: експерт розповів про зловживання в платіжках

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

В Україні близько 18 тисяч постачальників комунальних послуг і відслідковувати їх усі з Києва нереально. Здебільшого всі комунальні послуги надають комунальні підприємства – власність громад, або ж громади укладають якісь договори на постачання через міськради.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи заяву прем'єр-міністра про завищені суми в платіжках за комуналку та причетність до цього теплокомунерго.

«Затвердження тарифів на тепло відбувається в певному переговорному процесі між містом та постачальником тепла. Є порядок формування тарифу на тепло, згідно з яким постачальник формує пакет документів, проводить розрахунки, складає інвестиційну складову, подає документи до міськради та на затвердження НКРЕКП. У свою чергу, НКРЕКП здійснює останню перевірку розрахунку цього тепла, чи не має явних зловживань, з точки зору самого розрахунку, що встановлений Кабміном», – пояснює Павлюк.

«Самі нарахування квитанцій на місцях – виключно відповідальність міст», – зазначив експерт.

Тому, за його словами, є проблема з тим, що в містах практично немає структури енергоменеджменту.

«Немає людей, які були б спроможні професійно оцінювати роботу комунальних підприємств», – наголосив він.

Частково причиною завищених рахунків можуть бути зловживання самого монополіста: поставив одну кількість тепла, а нарахував – іншу.

Як уточнив експерт, левова частка всіх рахунків, які сплачує населення, – це тепло або газ. Газ іде за лічильником, скільки спожито, тому ситуація трохи простіша.

«Проблема з теплом у тому, що лічильників на нього немає, виставляють усереднені показники, певні суми. Такого не має бути», – резюмував спеціаліст.

Нагадаємо, Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

У Мінсоцполітики констатували, що українці витрачають половину заробітку на оплату комунальних послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: