У Женеві в січні відновляться переговори щодо возз'єднання Кіпру

Читать на русском
Президенти грецької і турецької частин Кіпру представлять свої пропозиції за результатами триденної зустрічі.

У Женеві на початку січня 2017 року відновляться переговори щодо возз'єднання Кіпру, розділеного на турецьку і грецьку частини.

Про це домовилися президент Республіки Кіпр Нікос Нові президент невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру Мустафа Акинджи, пише сайпрус мейл, передає «Слово і Діло».

За підсумками переговорів, які планується провести 9 – 11 січня, сторони нададуть свої пропозиції щодо вирішення територіальних спорів. Як повідомив Анастасіадіс до 9 січня проводиться робота по всіх розділах майбутнього кіпрської угоди.

В ООН повідомили про об'єднання КіпруСьогодні лідери Кіпру за посередництва ООН провели в Швейцарії пререговори, спрямовані на возз'єднання розділеного острова.

Раніше повідомлялося, що в листопаді переговори щодо об'єднання Кіпру, які також проходили в Женеві, завершилися безрезультатно. Сторони не змогли подолати розбіжності з територіального питання.

Кіпр залишається розділеним на дві частини після 1974 року, коли Туреччина вторглася на острів у відповідь на спробу перевороту з метою об'єднання Кіпру з Грецією. Після цього він розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру (її визнає тільки одна Туреччина) і Республіку Кіпр з переважно грецьким населенням.

Президент Республіки Кіпр заявив, Кіпр буде блокувати процес вступу Туреччини в ЄС. За його словами, переговори не почнуться, поки Анкара не визнає суверенітет острова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: