В ОБСЄ говорять про небезпеку ескалації конфлікту на Донбасі

Читать на русском
Глава СММ ОБСЄ Олександр Хуг заявив про небезпеку нової ескалації конфлікту на сході України.
Александр Хуг

За словами голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України Александра Хуга, конфлікт на Донбасі знаходиться на порозі нової великої ескалації.

Про це передає «Слово і Діло» з посиланням на «Голос Америки».

Як заявив Хуг, важке озброєння вже застосовуються в районах, де проживає цивільне населення, а проросійські сепаратисти продовжують блокувати доступ моніторингових комісій до багатьох зонах конфлікту.

За оцінками спостерігачів ОБСЄ, щотижня на 500-кілометровій лінії контакту відбувається до семи тисяч порушень режиму припинення вогню. Алкесандр Хуг попереджає, що це - тільки початок.

«Останні три тижні - одні з найзапекліших з усіх, що ми коли-небудь зареєстрували. Використовується не тільки стрілецьку зброю, але і важке озброєння, яке не повинно не тільки застосовуватися, але і знаходитися там, де в даний час воно перебуває», - сказав Хуг і додав, що важке озброєння повинно було бути виведено із зони контакту в рамках Мінських угод .

Однак, як зазначив Хуг, подібна зброя, включаючи ракетні установки «Град», застосовується в районах проживання мирного населення. СММ не може офіційно провести верифікацію, оскільки більше не має доступу до цих територій.

Скорочення обстрілів з боку бойовиків не є нормою – СММ ОБСЄУ зоні АТО відзначається зменшення кількості обстрілів і вибухів порівняно з попереднім тижнем, однак це не є нормою. Нормою є повне припинення вогню та відведення важкого озброєння.

«Ми все ще бачимо цю техніку в місцях, де її бути не повинно, але ми не можемо офіційно провести верифікацію, оскільки більше не маємо доступу до цих територій», - зазначив Хуг.

«Ті, хто, по ідеї, повинен жити в зоні безпеки, без будь-яких ризиків, в даний час виявилися в районі, який, можливо, сьогодні став найнебезпечнішим у всій Україні. І мирні жителі, що знаходяться в ньому, страждають від відсутності базових комунальних послуг, відсутність електрики, газу, води», - підкреслив Хуг.

Спостерігачі ОБСЄ неодноразово піддавалися нападам. За словами Хуга, сьогодні життєво необхідно, щоб обидві сторони конфлікту поважали Мінські угоди і дозволяли ОБСЄ вести моніторинг виведення зброї - перш, ніж можливий сплеск насильства призведе до більшого конфлікту.

Нагадаємо, очільники МЗС ОБСЄ можуть ухвалити рішення про запровадження збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі вже на початку грудня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: