Вікно можливостей для Путіна: знищення Алеппо та обмін на Україну. Оцінка експерта

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Для оцінки ситуації потрібно врахувати кілька попередніх ключових моментів. Свого часу Лавров зробив заяву про те, що розв'язання світових питань не має залежати від другорядних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, аналізуючи заплановану зустріч Лаврова з Керрі в Римі, де йтиметься про кризу в Сирії та Україні.

«Всі пам'ятають, як раптом виникла операція «Ісламської держави», які вбивства були в Ізраїлі, як усе більше виникало серйозних конфліктів, що розкривали раніше озвучені заяви Лаврова. Фактично, була погроза: у вас є проблеми? Ні? Значить, будуть. Тактика була саме такою», – нагадав політолог.

Намагання прив'язати Сирію до Донбасу РФ здійснювала постійно, зазначив він, однак ситуація змінилася.

«Путіну не вдавалося домовитися про зустріч з Обамою в ООН ще в 2015 році. Відмова Олланда про зустріч у Парижі, дані про катастрофу «Боїнга» МН17 та багато інших факторів, які свідчили про те, що він залишався один, політика провалювалась, а гібридність набувала рис реальної війни», – пояснив Димов.

Недоговороздатність Путіна ставала все більш очевидною для світу. Грати в «гібридну» війну стає все складніше.

«Зараз так само будуть нав'язувати Керрі цю гру, особливо враховуючи, що Обамі не хотілося б визнавати, що політика «перезавантаження» не те щоб провалилась, але призвела до того, що дозволяє собі РФ», – припустив експерт.

На цьому тлі, зауважив він, має свою роль і Туреччина .

«Ердоган втрачав популярність. Він потребував підтримкои Кремля не лише через торгівлю чи туризм, але й щоб повернути славу лідера, що можливо лише за рахунок перемог на сирійському фронті», – зауважив Димов.

«Східні райони Алеппо, які зараз штурмує армія Асада, насправді населені туркменами. Тому намагатимуться закріпити зони, про які, очевидно, домовлялися. Але навряд чи ситуація в Сирії буде вирішена шляхом зовнішніх факторів – Асад не погодиться, щоб його скидали, Україна не погодиться на вирішення проблеми через зовнішні формати, а населення Сирії не погодиться, щоб їх розмінювали», – пояснює політолог.

Питання Сирії, як і України, втягнуло надто багато різних сил, за якими мільярди доларів і сотні тисяч військових. Сирійську карту на українську ніхто не розміняє.

«Ніхто не контролює зараз курдські загони в Мосулі, ніхто не розганяє шиїтські загони, з Ердоганом не погодяться всередині країни з приводу того, що він, умовно кажучи, залишив Асада, в той час як той вбиває туркменів. Так, намагатимуться розділити, ведеться своя гра, але де провести кордони в умовах, коли ніхто й нікому не довіряє?», – аналізує ситуацію політолог.

«Ані Керрі не зможе нічого вирішити, тому що він уже «збита качка», ані Лавров, якому ніхто не вірить», – резюмував Валерій Димов.

Як відомо, Реджеп Ердоган заявив про намір повалити режим Асада в Сирії. Путін провів телефонну розмову з керівництвом Туреччини, але в прес-службі РФ відмовилися коментувати цю інформацію.

Нагадаэмо, що через активні бойові дії в Сирії та знищення Алеппо близько 20 тисяч жителів залишили свої будинки протягом 72 годин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: