У Фонді гарантування вкладів розповіли, де беруть гроші на відшкодування депозитів

Читать на русском
Річні відрахування банків у Фонд становлять близько 3,2-3,4 млрд грн. Цих грошей вистачає, щоб віддати відсотки за кредитами Мінфіну та Нацбанку. Кошти також надходять Фонду від банків як кредитору третьої черги.
Костянтин Ворушилін

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує свою платоспроможність, вказавши, що комерційні банки лише цього року заплатять близько 3 млрд грн, які підуть на сплату відсотків перед НБУ та Міністерством фінансів України.

Про це сказав у інтерв'ю «Укрінформу» глава Фонду Костянтин Ворушилін, повідомляє «Слово і Діло».

«Річні відрахування банків у Фонд становлять близько 3,2-3,4 млрд грн. Цих грошей вистачає, щоб віддати відсотки за кредитами Мінфіну та Нацбанку», – сказав глава ФГВФО.

Він уточнив, що основна частина виплат за кредитами Мінфіну припадає на 2027-2029 роки. А цього року Фонд заплатить Мінфіну 1,2 млрд грн в якості відсотків. Стільки ж ФГВФО виплатить Нацбанку та погасить перед ним тіло кредиту на суму 600 млн грн.

«Сподіваюся, ми це зробимо за рахунок грошей, які отримаємо з банків, як кредитор третьої черги. Ці кошти потроху збираються від реалізації активів, від обслуговування кредитів. Така планомірна, нудна, копітка робота», – зазначив глава Фонду.

Якщо ж цих коштів буде недостатньо, то в Бюджеті цього року закладена можливість запозичення в держави.

НБУ заборонить банкірам фінансувати бізнес за рахунок депозитів населенняФінансування бізнесу акціонерів банків за рахунок депозитів населення скоро відійде у минуле, каже голова Нацбанку.

«Проте наше основне завдання – впоратися власними силами. Це не просто, але якщо не станеться якихось великих катаклізмів, ми з цим завданням впораємося», – вважає Ворушилін.

Загальний борг ФГВФО перед Міністерством фінансів зараз становить 51,6 млрд грн. Перед НБУ – близько 10 млрд грн. Ці запозичення обходяться Фонду в 12% річних і більше.

«Всі мають розуміти, що це навантаження не лише Фонду, а й усієї банківської системи. Надалі воно перейде на всіх позичальників через подорожчання кредитів тощо. Все це – удар по економіці», – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: