Завищені рахунки за «комуналку», перерахунок та способи заощадити: оцінки експертів

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Олег Козачукпрезидент асоціації з енергозбереження

На жаль, час для масового встановлення лічильників уже втрачено. По-перше, опалювальний сезон розпочався, по-друге, невідомо, чи відремонтовані всі труби та чи є технічні можливості й фінансовий ресурс.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи розпорядження Кабінету міністрів встановити лічильники у всіх будинках до кінця року.

«Грошей немає, а ті, що передбачені, мають піти на роботу з авральними ситуаціями, поточні ремонти. Зараз є абсолютно інші нагальні потреби», – констатував він.

«Тому така ситуація збережеться до наступного року, а ремонти, роботи з підвищення енергоефективності, встановлення лічильників мають починатися в березні, щоб хоча б встигнути до початку наступного опалювального сезону. За місяць зараз це нездійсненно», – пояснює Дяченко.

Крім того, як додав експерт, важливо стежити за тим, які платіжки приходять.

«Якщо споживання за нормативом, то можна самому провести перерахунок, але якщо є всередині будинковий лічильник, то щоб самому перевірити, потрібно мати доступ, а доступу, як правило, ні в кого немає», – уточнив фахівець.

«Домогтися перерахунку практично нереально. Перше, що потрібно зробити, – це звернутися до «Київенерго» й домагатися пояснень інспектора. Але потрапити туди – вже перепона», – зазначив він.

Опалення – Як «Київенерго» подавало тепло в будинки киянЗа інформацією на ранок четверга 20 жовтня 2016, в Києві тепло подається не у всі будинки, а лише в 97% житлового фонду столиці.

Президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук переконаний, що зараз усім доведеться замислитися про механізми енергозбереження.

«Зменшити рахунок платіжки можна єдиним шляхом – споживати менше енергії всіх видів. В першу чергу важливим є розрахунок. Щоб розуміти економічний ефект, потрібно мати ваги, а це і є лічильники. Друге – зрозуміло, що дуже ефективними інструментами є утеплення, світлодіодне освітлення, обладнання з більш ефективним споживанням, використання відповідних матеріалів», – розповів Козачук.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями постачальників житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: