Регулятор затвердив рекордний тариф для теплоелектростанцій Ахметова

Читать на русском
НКРЕКП вчергове підняла тариф на відпуск електроенергії тепловою генерацією (ТЕС) в об'єднану енергомережу України, який зараз дорівнює 1,83 грн за кВт·год.

У другій декаді листопада тариф на відпуск електроенергії тепловою генерацією (ТЕС) в об'єднану енергомережу України знову зріс і тепер становить 1,83 грн за кВт·год.

У першій декаді листопада Національна комісія у сфері регулювання енергетики та комунальних послуг встановила тариф на рівні 1,8 грн за кВт·год, повідомляє «Слово і Діло».

«Це новий рекорд. Цей тариф уже покриває ціну вугілля більше 2500 гривень, але держшахти продають (вугілля – Ред.) по 1330 гривень, збиткові й 2-3 місяці борги із зарплати шахтарям», – коментує на своїй сторінці в Facebook член правління проекту «Ціна держави» і екс-член Національної комісії у справах державного регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Андрій Герус.

На його думку, такі кроки придушать економіку та бідних споживачів.

Чиновники на державних шахтах «дерибанять» 1 тисячу гривень на тонні вугілля – експертТариф для теплових електростанцій покриває ціну вугілля порядку 2300 грн за тонну, в той час як для вугільних шахт державної власності відпускна ціна встановлена ​​в розмірі 1330 грн за тонну.

Відзначимо, що 70% всієї теплової генерації сконцентровано у власності ДТЕК Ріната Ахметова, ще 30% – припадає на станції державного ПАТ «Центренерго» й ТЕЦ.

Як повідомлялося раніше, підняття тарифів на електроенергію для промисловості в підсумку позначиться на зростанні цін споживчих товарів і за це буде змушений заплатити кожен українець.

Нагадаємо, спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40% вища, ніж у сусідніх європейських країнах, США та Канаді, що ставить українського виробника в украй невигідне становище на світових ринках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: