МОЗ об'єднає зусилля з реформи з Асоціацією міст

Читать на русском
Міністерство охорони здоров'я синхронізує дії з Асоціацією міст в реформі медицини і місцевого самоврядування.

Міністерство охорони здоров'я України та Асоціація міст синхронізують дії щодо реформи медицини та місцевого самоврядування.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

Про це сторони домовилися під час Форуму місцевого самоврядування, який відбувся в Івано-Франківську.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, дуже важливо синхронізувати реформу медицини з реформою децентралізації. «Під час форуму відбулась ефективна розмова з мерами міст і головами об'єднаних територіальних громад. Головне завдання на сьогодні - чітко розмежувати ролі всіх учасників процесу, оскільки мішанина функцій призводить до фінансових і організаційних претензій», - зазначив Ковтонюк.

«Медична інфраструктура - це відповідальність місцевих громад. Ми надаємо пацієнтові самому вибирати лікаря, лікарю - свободу у виборі організаційно-правової форми діяльності та місця роботи, а місцева влада буде нести всю повноту відповідальності за те, щоб і лікар, і пацієнт мали гідні умови для роботи і лікування», - підкреслив заступник міністра.

Лікарні не будуть закривати в ході медичної реформи – СупрунМедустанови можуть бути перепрофільовані в хоспіси, будинки престарілих або інтернати для людей з особливими потребами.

Ковтонюк додав, що МОЗ запропонував главам органів місцевого самоврядування 4 пріоритетних напрямки на наступний рік: автономізація медичних закладів, забезпечення медичних установ комп'ютерами, створення належних інфраструктурних умов роботи лікарів первинної ланки, забезпечення проїзду пацієнтів до лікаря первинної ланки.

«Ми пообіцяли, що дамо людям інструмент для автономізації установ. Йдеться про розробку типового пакету документів - типові рішення рад, статути закладів тощо. Спільно ми зможемо домогтися, щоб відбувалася автономізація простіше, і можна було швидше переходити на контрактні відносини з постачальниками медичних послуг», - підсумував Ковтонюк.

Нагадаємо, київська влада шукає інвесторів для створення Центру реабілітаційної медицини та Центру термічних уражень, реконструктивної-відновлювальної та пластичної хірургії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: