Проблеми охорони здоров'я: чому реформа медицини може провалитися?

Читать на русском
Анатолій Пешкоакадемік

Перш за все, для налагодження ефективної роботи системи охорони здоров'я необхідно відновити зростання економіки держави.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко, аналізуючи реформу охорони здоров'я в Україні.

«Без економічного зростання промисловості та сільського господарства, які забезпечать людей високооплачуваною роботою та дозволять наповнити Держбюджет для того, щоб новий уряд, президент і парламент змогли забезпечити достатнє фінансування МОЗ, реформа не буде ефективною», – розмірковує академік.

Як виглядатиме схема медичного страхування в Україні«Слово і Діло» створило інфографіку щодо майбутньої схеми медичного страхування в Україні. Як вона виглядатиме й чим відрізнятиметься?

Проблема нашої охорони здоров'я абсолютно надумана. Єдина перешкода – це мізерне фінансування медичних установ, що абсолютно не відповідає сучасним світовим вимогам, зазначив експерт.

«Щойно лікарі, медсестри та інші медичні працівники отримають гідну заробітну плату, а лікарні – необхідні ресурси для закупівлі лікарських препаратів, що відповідають стандартам сьогодення, та сучасного діагностичного та лікувального обладнання, всі проблеми медичної галузі будуть вирішені», – вважає він.

Проблема української системи охорони здоров'я не в її неповноцінності, а в недостатньому її фінансуванні.

«Проблеми системи охорони здоров'я в Україні безпосередньо пов'язані з неефективним державним управлінням, яке, особливо за останні два роки, призвело до майже повного розвалу економіки держави», – підкреслив Пешко.

Кризові процеси в охороні здоров'я та інших галузях, зазначив фахівець, є наслідком авантюристського управління державою людьми, які не мають ані достатньої освіти, ані досвіду, ані вміння ефективно управляти промисловими та сільськогосподарськими галузями економіки нашої країни.

«Це і є наша найбільша трагедія, без вирішення якої будь-які авантюрні спроби псевдореформ у всіх сферах соціального життя України, поза всяким сумнівом, приречені на провал», – резюмував Анатолій Пешко.

Нагадаємо, уряд України дозволив установам охорони здоров'я надавати платні медичні послуги із застосуванням телемедицини. Також із 2017 року планується поступовий перехід на страхову медицину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: