ProZorro підключилася до продажу активів банків-банкрутів

Читать на русском
Перші чотири аукціони пройшли з продажу прав вимоги за кредитами Західінкомбанку, який був визнаний банкрутом навесні 2014 року.

У четвер, 17 листопада, відбулися перші аукціони з продажу активів банків-банкрутів у системі «ProZorro.Продажі».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, передає «Слово і Діло».

«Ми очікуємо, що нова система продажу активів виправдає покладені на неї сподівання. Першу статистику за обсягами продажів з її використанням, скарги та відгуки на її роботу можна буде побачити вже наприкінці листопада. І для більш ґрунтовних висновків потрібно, щоб система успішно попрацювала хоча б кілька місяців і довела, що технічно закриває всі проблемні аспекти, з якими ми стикаємося при роботі незалежних майданчиків», – сказала директор департаменту консолідованого продажу та управління активами фонду Юлія Берещенко.

«ProZorro.Продажі» являє собою дворівневу систему, яка складається з центральної бази даних та окремих торгових майданчиків. Лот, внесений банком у систему, відображається відразу на всіх майданчиках одночасно. Учасники можуть реєструватися на будь-який із майданчиків. Для цього вони мають заплатити гарантійний внесок, надати фінліцензію та пройти верифікацію. Після цього учасники отримують доступ до аукціону.

Як електронні сервіси здатні змінити життя українців?Електронні сервіси набувають все більшої популярності серед українців. Вони зменшують контакт із чиновниками, убезпечують від корупційних ризиків, дозволяють економити час, гроші та зусилля.

При цьому вся інформація про лот і про аукціон є публічною, її можуть бачити сторонні спостерігачі. До початку аукціону ніхто, крім адміністраторів центральної бази даних, не знає, скільки учасників конкурують між собою, яку суму запропонували інші учасники. Під час проведення аукціону всі учасники залишаються анонімними. Той, хто запропонує більшу суму за лот, отримає перевагу в аукціоні – він зробить свій хід після всіх інших учасників.

Як повідомлялося раніше, моніторинговий портал державних закупівель DoZorro із загальним пулом постачальників почне роботу з 1 листопада 2016 року.

Нагадаємо, що в Україні запущено проект «ProZorro.Продажі» зі створення нової електронної системи продажу активів неплатоспроможних банків балансовою вартістю 440 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: