ProZorro реалізує майна банків на 440 мільярдів гривень

Читать на русском
Швидкість продажу активів банків-банкрутів має ключову роль, адже кожен день простою активів банків обходиться державі в 100 млн грн

В Україні запущено проект «ProZorro.Продажі» зі створення нової електронної системи продажу активів неплатоспроможних банків балансовою вартістю 440 млрд грн.

Про це повідомляють у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі, передає «Слово і Діло».

«За допомогою «ProZorro.Продажі» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе налагодити прозорий, відкритий і швидкий продаж активів банків. Швидкість має ключове значення, оскільки активи неплатоспроможних банків знецінюються з кожним днем. Балансова вартість цих активів становить 440 млрд грн і, за підрахунками експертів проекту, за кожен день простою держава втрачає близько 100 млн», – йдеться в повідомленні.

Основою нової системи буде платформа ProZorro, але з істотною інновацією – основною процедурою буде аукціон на підвищення ціни.

«Тобто покупці будуть змагатися, хто запропонує вищу ціну за актив (автомобіль, нерухомість або, наприклад, пакет кредитних зобов'язань). Очікується, що система зможе одночасно проводити 20 аукціонів на годину й до 200 аукціонів на добу», – пояснюють у МЕРТ.

Очікується, що «ProZorro.Продажі» підвищать конкуренцію в продажу активів неплатоспроможних банків. Це сприятиме збільшенню надходжень і дозволить Фонду гарантування повною мірою задовольнити вимоги кредиторів цих банків.

Як повідомлялося раніше, держпідприємство «СЕТАМ» (Система електронних торгів арештованим майном) приєдналося до багатостороннього меморандуму з реалізації активів неплатоспроможних банків, який буде базуватися на принципах системи ProZorro.

Нагадаємо, з листопада 2015 року до червня 2016 року через систему електронних торгів арештованим майном ДП «СЕТАМ» було реалізовано арештованого майна та активів неплатоспроможних банків на суму понад 1 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: