«Банкопад»: експерт пояснив, чому руйнується банківська система

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

У цих умовах злиття та поглинання – необхідний крок, який міг би врятувати банки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, аналізуючи ситуацію в банківському секторі та ініціативу спростити злиття й поглинання банків.

«Злиття – досить зручний і раціональний спосіб вирішення фінансових проблем банків. Більше того, це цивілізований спосіб, який використовують в європейських країнах. Нашу країну поки такою вважати складно, тому що «банкопад» – це руйнування банківських портфелів, банківських активів, зниження довіри до банківської системи», – розмірковує економіст.

Звістка про призначення тимчасової адміністрації – вже величезна шкода. Коли руйнується довіра, саме в цей момент руйнуються й банківські портфелі.

«Якщо в банку були платники, позичальники, які мали борги й платили за цими боргами, то ці платежі просто припиняються. Відповідно, Фонд гарантування вкладів за допомогою контролю НБУ продає ці борги непрофільним організаціям. Так завдається шкода банківській системі», – пояснює Невмержицький.

«Це загроза вже не просто клієнтам, громадянам, бізнесу, але й безпеці в державі. На жаль, щоб запобігти цьому, нічого не робиться, незважаючи навіть на масові протести та заяви», – підкреслив він.

На його думку, зараз злиття – це найраціональніший шлях вирішення проблем банків.

«Банк – дуже складна структура. Навіть якщо капітал і фінансова діра великі, то є способи оцінки, й банківські системи, продукти, банківський портфель, клієнтська база можуть бути цікаві якомусь іншому банку», – констатував експерт.

За його словами, процес злиття має бути максимально простим, а НБУ має цьому сприяти.

«В європейських країнах процес злиття клієнти просто не помічають. У цьому й полягає завдання. На те й існує контроль НБУ, інших органів, щоб створити комфорт для клієнтів, чого в нас не відбувається», – додав експерт.

«Важко сказати, як все відбуватиметься. За того керівництва, що є зараз, навряд чи варто очікувати чогось позитивного та раціонального», – проаналізував ситуацію Євген Невмержицький.

Нагадаємо, навесні голова Національного банку України Валерія Гонтарева пообіцяла банківському сектору, що умови роботи для всіх банків будуть однаковими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: