Вкладникам збанкрутілих банків обіцяють підвищити виплати вдвічі

Читать на русском
Цей крок зможе допомогти збільшити довіру до банківської системи великих вкладників, які втратили кошти в результаті банкрутств банків.

У Верховній Раді 10 жовтня зареєстровано законопроект №5256 про внесення змін до закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», яким пропонується підвищити вдвічі граничний рівень відшкодування вкладів фізичним особам – до 400 тис. грн.

Ініціаторами документа виступили голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики Сергій Рибалка, Віктор Галасюк, Леонід Козаченко та Олег Кришин, передає «Слово і Діло».

Розробники законопроекту вважають, що таке підвищення гарантованої суми виплат є обґрунтованим і враховує інфляцію, коливання валютного курсу та падіння купівельної спроможності гривні.

Для забезпечення виплат пропонується встановити диференційований регулярний внесок для банків до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб залежно від ступеня ризику в діяльності банку й встановити граничні розміри таких внесків не більш ніж 1,5% від бази нарахування в національній валюті та 2,4% від бази нарахування в іноземній валюті. У той час, як зараз розмір базової річної ставки збору становить 0,5% бази нарахування в національній валюті та 0,8% бази нарахування в іноземній валюті.

«Залежність розміру регулярного внеску до Фонду гарантування від ступеня ризику в діяльності банку буде стимулювати банки до більш виваженої й помірної моделі розвитку», – йдеться в документі.

Це зможе допомогти збільшити довіру до банківської системи великих вкладників, які втратили кошти в результаті банкрутств банків.

Як повідомлялося раніше, НБУ розширив перелік підстав для визнання банку проблемним.

Нагадаємо, що за підсумками червня 2016 року українська банківська система вийшла на позитивні показники прибутковості в розмірі 50 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: