Депутати хочуть спростити злиття та поглинання банків

Читать на русском
Закон про злиття та поглинання банків матиме тимчасовий характер – до 1 січня 2019 року, а велика частина послаблень стосується скорочення термінів ухвалення рішень.

Депутати від БПП Руслан Демчак та Михайло Довбенко подали до Верховної Ради розроблений НБУ законопроект №5388, який на найближчі два роки спростить угоди M&A (злиття та поглинання) на банківському ринку.

Законопроект також регламентує процес ліквідації банків, передає «Слово і Діло».

Спрощення механізму реорганізації банків має стати рятівним інструментом для тих банків, які не можуть виконати графік докапіталізації.

«На жаль, з огляду на сьогоднішню складну економічну ситуацію, не кожен акціонер банку здатен виконати вимоги капіталізації. Альтернативним способом дотримання банками вимог законодавства може стати злиття або приєднання банків. Однак такий інструмент зараз майже не використовується через його складність і тривалість процедури», – вважає Руслан Демчак.

Про початок підготовки цього законопроекту Нацбанк почав говорити ще навесні. Регулятор вирішив, що до 11 липня 2017 року капітал банків не має бути меншим, ніж 200 млн грн, до 300 млн грн – до 11 липня 2018 року, до 400 млн грн –до 11 липня 2019-го, до 450 млн грн – до 11 липня 2020-го і до 500 млн грн – до 11 липня 2024-го. Таких грошей не було більш ніж у половини банківської системи.

Закон буде тимчасовим – діятиме менш ніж два роки, до 1 січня 2019 року. Велика частина послаблень стосується скорочення термінів ухвалення рішень. Для проведення прискореної докапіталізації акціонерам потрібно буде оголосити про збори акціонерів не за 30, а за 5 днів до його проведення. Оголошення достатньо оприлюднити на сайті банку та у виданні НКЦПФР. НКЦПФР затвердить проект емісії цінних паперів протягом трьох робочих днів. Антимонопольному комітету на видачу дозволу про концентрацію дається 10 робочих днів, стільки ж – НБУ на розгляд документів, ще три – для узгодження змін до статуту.

Як повідомлялося раніше, за підсумками січня-вересня 2016 року кількість збиткових банків скоротилася до 35 зі 100 чинних, тоді як за підсумками 2015 року збиток був зафіксований у 41 банку, а за підсумками 2014-го – в 52 банків.

Нагадаємо, що боргове навантаження комерційних банків падає. Їхній борг перед НБУ в третьому кварталі знизився ще на 13% – з 32,25 млрд до 28 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: