Україна готується до постачання електроенергії в Білорусь

Читать на русском
Для початку експорту необхідно впровадити механізм приведення ціни на українську електроенергію до конкурентного рівня.
Юрій Недашковський

НАЕК «Енергоатом» проводить підготовчу роботу для відновлення експорту електроенергії в Республіку Білорусь.

Про це повідомив журналістам голова компанії Юрій Недашковський в Києві в п'ятницю, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми зараз працюємо над експортом електроенергії (в Білорусь – Ред.). Поки це рамковий договір, він завізований з білоруської сторони, завізований з нашого боку – я поставив підпис. Звісно, мають ще підписатися «Укренерго», «Енергоринок», все коло учасників», – сказав він.

Недашковський додав, що для початку експорту необхідно також запровадити механізм, який би привів ціну на українську електроенергію до конкурентного рівня.

Експерт підрахував дохід від завищеного тарифу на електроенергіюТариф на теплову електроенергію в серпні зріс на 18% порівняно з червневим показником, що вилилося в 707,8 млн грн переплати лише за один місяць.

«Ще дуже багато потрібно зробити, щоб наша електроенергія була конкурентною на білоруському ринку. Для закупівлі електроенергії в «Енергоринку» без дотаційних сертифікатів потрібно ухвалити відповідні рішення НКРЕКУ й Кабміну», – підсумував він.

Як повідомлялося раніше, в січні-серпні 2016 року експорт електроенергії з України зріс на 2,7% або на 67,6 млн кВт⋅ч – до 2 млрд 609,1 млн кВт⋅ч – порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

Нагадаємо, що Секретаріат Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) планує затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми в загальноєвропейську в листопаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: