Євросоюз приступає до інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейської

Читать на русском
Інтеграція енергосистеми України до об'єднаної енергосистеми ЄС буде супроводжуватися створенням в Україні конкурентного ринку електроенергії, а також імплементацією норм Третього енергопакета ЄС.

Секретаріат Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) планує затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейської в листопаді.

Про це повідомив глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук на прес-конференції в Києві в четвер, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Наприкінці листопада каталог заходів щодо інтеграції буде затверджений секретаріатом ENTSO-E», – сказав він.

Розроблюваний документ буде містити як технологічні, так і регуляторні та організаційні заходи. Комплекс заходів з інтеграції буде спрямований на створення в Україні конкурентного ринку електроенергії, а також на імплементацію норм Третього енергопакета ЄС.

Кабмін розширив можливості українців у заощадженні електроенергіїКабмін ухвалив рішення надати можливість громадянам України самим вибирати та купувати лічильники електроенергії, чим зруйнував монополію обленерго з їх продажу.

«Сама технічна синхронізація (української та європейської енергосистем – Ред.) можлива й сьогодні, проте їй має передувати робота з переходу на ринкові правила роботи», – підсумував він.

Як повідомлялося, в січні-серпні 2016 року експорт електроенергії з України зріс на 2,7% або на 67,6 млн кВт⋅ч – до 2 млрд 609,1 млн кВт⋅ч – порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

У травні цього року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підготувало проект постанови «Про експорт електроенергії», згідно з яким передбачається різке зростання експорту електроенергії до країн Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: