Експерт підрахував дохід від завищеного тарифу на електроенергію

Читать на русском
Це стало можливим після запровадження формули ціноутворення вугілля для теплової електрогенерації Роттердам плюс. Вартість електроенергії збільшується щомісяця.
Андрій Герус

Тариф на теплову електроенергію в серпні зріс на 18% порівняно з червневим показником, що вилилося в 707,8 млн грн переплати лише за один місяць.

Такі підрахунки зробив колишній член Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Андрій Герус, про що говорить публікація на його сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

За даними державного «Енергоринку», в червні тариф ТЕС склав 0,99 грн за кВт*год, в липні – 1,06 грн (+ 7% до червня), в серпні – 1,17 грн (+ 18% до червня).

«Така «помилка» в 17 копійок, з огляду на вироблення ТЕС у серпні, – це 707,8 млн грн переплати теплової генерації лише в одному місяці. Неслабо всі скинулися на «додаткові чайові», ні?», – пише експерт.

За його словами, це стало можливим після запровадження так званої «роттердамської» формули ціноутворення вугілля для теплової електрогенерації. Після запровадження формули «Роттердам+» вартість електроенергії збільшується щомісяця.

Нагадаємо, в кінці червня глава НКРЕКП Дмитро Вовк повідомляв, що ціна вугілля була знижена з 1 490 грн до 1 393 грн за тонну завдяки використанню формули «Роттердам+». Однак здешевлення вугілля на 6,5% не призвело до зниження ціни виробленої з цього вугілля електроенергії, а, навпаки, до подорожчання. Це також не призвело до зростання зарплат шахтарів.

НКРЕКП підвищила тариф на тепло вдвічіНаціональна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), підвищила тариф на тепло та центральне опалення на 75-90% з 1 липня 2016 року.

Формула розрахунку вартості вугілля «Роттердам+» відштовхується від вартості вугілля в порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля в Україну.

Найбільшим виробником «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації країни).

Після впровадження «роттердамської» формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими, їх скуповуванням займалася компанія ICU.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений із посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішній глава НКРЕКП, а також глава НБУ Валерія Гонтарева.

Як повідомлялося раніше, маніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКП принесуть контрольованому Ринатом Ахметовим ТОВ ДТЕК додатковий дохід у розмірі не менш ніж 10 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: