У МЕРТ назвали суму втрат від торгового ембарго з Росією в цьому році

Читать на русском
У зв'язку з торговою і транзитною агресією Європейська комісія надала Україні додаткові торгові преференції.

Втрати України до кінця року через торгове ембарго і транзитну агресію з боку РФ складуть майже 1 мільярд доларів.

Про це говорить заступник міністра економічного розвитку – торговий представник України Наталія Микольська на конференції «Відносини Україна-ЄС: тест на міцність», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

«Станом на сьогоднішній день, за нашими оцінками, тільки за попередніми оцінками, втрати цього року будуть близько 900 мільйонів доларів через фактичну транзитну агресію, через торгову агресію Російської Федерації», – заявила вона.

У зв'язку з цим вона нагадала, що Європейська комісія за результатами діалогу з Україною оприлюднила регламент про надання Україні додаткових торгових преференцій.

«Ми дуже вдячні Єврокомісії за такий крок. Звичайно, він не перекриває навіть десятої частини наших втрат. За нашими попередніми оцінками, якщо буде прийнятий регламент ... ми отримаємо в нашій торгівлі з Європейським Союзом плюс 150, до 200 мільйонів доларів США, при втратах, близьких до мільярда», - сказала Микольська.

Україна поки не планує створення ЗВТ із Китаєм – МЕРТКитайський ринок є цікавим для України, однак найближчим часом переговори про створення зони вільної торгівлі не почнуться.

Микольська назвала надання Україні додаткових торгових преференцій з боку ЄС як можливістю, так і викликом для розвитку двосторонніх відносин.

Нагадаємо, що Україна готує третій позов до СОТ до РФ за фактом обмеження російськими регуляторами імпорту деяких видів української продовольчої продукції, однак не планує подавати позови щодо продовольчого ембарго, введеного РФ.

Як раніше повідомлялося, Кабінет міністрів України проведе спеціальне засідання, на якому буде розглядатися питання усунення близько 150 регуляторних бар'єрів для ведення бізнесу, через два тижні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: