Можна організувати хоч 20 точок відведення сил, але «тягнучка» щодо Донбасу буде мінімум рік – експерт

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Зараз події на Донбасі розвиваються у форматі «робити те, що можна зробити».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи майбутнє засідання в Мінську.

«Жодних рішень, які призведуть до остаточного врегулювання конфлікту на Донбасі не буде й це розуміють обидві сторони. Єдиний, напевно, шлях зберегти обличчя в цих умовах – йти якраз шляхом «робити все, чого можна досягти», – зазначив Сунгуровський.

Можна організувати і 10, і 20 точок відведення, але нічого з цього не вийде доти, доки не буде вирішено чітко, хто є агресором і хто – стороною домовленостей.

«По-друге, поки не вирішено питання, хто ж має забезпечувати розведення військ і дотримання тих домовленостей, які є зараз. Працівники ОБСЄ, озброєні пістолетами, на це не здатні», – констатував він.

Також, на його думку, дорожня карта, всі напрацювання та положення мають сенс і можуть бути реалізовані, лише якщо вдасться умовити Росію піти на якісь поступки.

Кучма вважає, що «дорожню карту» не вдасться узгодитиПредставник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма сумнівається, що главам МЗС нормандської четвірки вдасться знайти компроміс при розробці дорожньої карти щодо імплементації Мінських угод.

«Поки що все можна охарактеризувати як сферу невизначеності. Дорожня карта – це «хотілки». В рамках запропонованих варіантів доведеться шукати якийсь компроміс, який в принципі неможливий за таких розходжень в інтересах», – розповідає він.

Така «тягучка» триватиме, напевно, ще понад рік. За фактом Росія як одна зі сторін конфлікту своїх цілей не залишала ані щодо України, ані щодо світового порядку.

«На будь-якому рівні РФ як переслідувала свої цілі, так і продовжує це робити. З огляду на це які можуть бути компроміси?», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, що в Генштабі повідомили про активізацію обстрілів позицій ЗСУ.

Однак, як повідомлялося раніше, в ОБСЄ допускають розведення сторін на всій лінії зіткнення на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: