Е-декларування та дедлайн у 4 дні: чи розкриють чиновники свої доходи? Оцінка експерта

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Подання електронних декларацій дійсно супроводжувалося технічними збоями, але ситуація не настільки критична, щоб вважати це саботажем.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи рішення не продовжувати терміни подачі е-декларацій.

«Особливих суперечностей з антикорупційними положеннями немає. Навіть якщо певні моменти були, то Мінюст мав усі можливості, щоб подати свої пропозиції та зауваження на етапі ухвалення закону», – наголосив Дуда.

На його переконання, щоб уникнути критики та проблем, найкращим варіантом було б саме законом затвердити форму декларації.

«В такому разі жодних подвійних тлумачень норм не було б», – уточнив він.

Щодо самого процесу декларування, то експерт підтвердив нарікання низки посадовців та зауважив, що механізм недосконалий і подання супроводжувалося технічними збоями.

Декларацію заповнити досить складно не стільки в плані надання відомостей, скільки суто через технічні збої. Мало віриться, що це через три мільйони заходів. Більш імовірними є хакерські атаки на систему.

Попри все, декларації подадуть і зриву системи не допустять, оскільки це занадто ризиковано та може дорого обійтися Україні.

«Багато службовців, політичних та фінансових груп не зацікавлені в оприлюдненні доходів. Але електронне декларування диктується міжнародними інституціями, які серйозно впливають на фінансову допомогу для України, тому ніхто не піде на зрив системи», – аргументував політичний експерт.

Загалом, на його думку, е-декларувавання – це вже вчорашній день, а очікування дещо перебільшені.

Гройсман задекларував 2 квартири, 2 будинки та 4 земділянкиПрем'єр-міністр України Гройсман задекларував 2 квартири, 2 будинки та 4 земельні ділянки, а також 2,4 млн грн, $870 тис. і €460 тис. готівкових коштів, а також 20 творів мистецтва.

«Питання в тому, що деякі позиції, які декларуються, варто було б не декларувати, а автоматично брати з реєстрів. Хоча б тому, що це додає паперової тяганини. Держслужбовці бояться кримінальної відповідальності, й щоб перестрахуватися, роблять запит до Податкової. Податкова дає, а вони на основі цієї відповіді певну цифру заносять до декларації», – пояснив Дуда.

В кожному разі розвиток е-декларування йде до того, що відомостей, які сам службовець може задекларувати, стає менше. Поки що це лише витрати.

«Коло питань, які залежать від заповнення держслужбовця, поступово звужується», – проаналізував ситуацію Андрій Дуда.

Нагадаємо, з 1 вересня та протягом 60 днів (до 1 листопада) всі посадоці вищого рівня мають подати декларацію про доходи та майно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: