Польське вето, санкції та протести ЄС: експерт розповів, що завадить РФ побудувати «Північний потік-2»

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У «Вишеградської четвірки» немає достатніх достатніх важелів впливу для того, щоб зупинити реалізацію проекту «Північний потік-2».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи проект «Північний потік-2» і заклики ЕС щодо відмови від його реалізації.

«Сама по собі «Вишеградська четвірка» не зможе накласти вето, але вплинути на рішення Європейської комісії про зупинку проекту «Північний потік-2» — цілком. Проблема в даному випадку зав'язана на Третьому енергопакеті, з яким дуже складно працювати з точки зору фінансово-економічної», - міркує він.

Майбутнє «Північного потоку-2» залежить від позиції Єврокомісії та від того, чи він буде виключений із Третього енергопакету.

«Газпром» може бути позбавлений права взагалі в ньому брати участь, оскільки це компанія-постачальник, яка, згідно Третього енергопакету, не має права брати участь у транспортних проектах», - констатував Дяченко.

У всьому правовому полі ЄС «Газпром» не має права брати участі в транспортних проектах.

«Ті угоди, які зараз існують — це відмовки та фікція, бо вони укладені до набрання чинності Третього енергетичного пакету. Поки що вони якось діють, але до 2020 року сила їхньої дії буде вичерпана й «Газпрому» доведеться укладати нові договори вже згідно Третього енергопакету, а по ньому «Газпром» не може в одній угоді одночасно забезпечувати поставку та транспортування, так, як це відбувається зараз», – пояснює експерт.

У Бундестазі закликали зупинити будівництво «Північного потоку-2»Депутат Бундестагу Омід Нуріпур закликав до зупинки проекту газопроводу «Північний потік-2» дном Балтійського моря в зв'язку з діями Росії в Сирії.

Відносно включення «Північного потоку-2» до пакету санкцій проти РФ, то, на думку фахівця, ситуація неоднозначна.

«Газпром» сам не є об'єктом санкцій. Ось якщо саме компанія, не чиновники чи «дочки» потраплять під дію санкцій, то всі його проекти теж автоматично будуть обмежені», - уточнив Дяченко.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев припускає, що проект зможуть реалізувати тільки до 2022 року та лише за умови, якщо все буде йти так, як запланували в «Газпромі». Але, додає він, у «Газпромі» не завжди планують те, що відбувається.

«Для України це буде вже не дуже важливо, тому що після 2019 року сподіватися на продовження транзиту російського газу через територію нашої країни буде занадто оптимістично. Уже відомо, що РФ прийняла політичне рішення щодо припинення транспортування енергоносіїв через Україну починаючи з 2019 року», - підкреслив він.

Країни ЄС та лідери «Вишеградської четвірки» заявили, що проект не має економічного обґрунтування та є суо політичним проектом Кремля, що має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

Нагадаємо, Україна подала до суду на «Газпром» за будівництво «Північного потоку-2», вважаючи його мотиви політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: