Польща заблокувала будівництво «Північного потоку-2»

Читать на русском
Наразі Газпром займає домінуюче становище в поставках газу на польському ринку й угода може призвести до подальшого зміцнення ринкової влади компанії.

Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі (UOKiK) не змогло погодити створення спільного підприємства між шістьма учасниками, відповідальними за будівництво та експлуатацію «Північного потоку-2».

Регулятор дійшов висновку, що створення СП може призвести до обмеження конкуренції, передає «Слово і Діло» з посиланням на Finanz.ru.

«Наразі «Газпром» займає домінуюче становище в поставках газу на польському ринку й угода може призвести до подальшого зміцнення ринкової влади компанії для клієнтів у нашій країні», – йдеться в повідомленні.

Учасники СП мають 14 днів, щоб звернутися до регулятора із запереченнями. Цей термін може бути продовжений на їхнє прохання ще на два тижні.

Росія скорочує поставки газу «Північним потоком»У травні обсяг транзиту природного газу з РФ в країни ЄС через територію України зріс на 21%, а поставки через Білорусь і «Північномим потоком» знизилися.

Відзначимо, що сторонами створення СП є «Газпром», Uniper Global Commodities SE (Німеччина), Engi SA (Франція), OMV Nord Stream II Holding AG (Швейцарія), Shell (Нідерланди), Wintershall Nederland BV (Нідерланди). Компанії планували завершити викуп часток у СП після отримання схвалення польського регулятора.

Нагадаємо, що уряд Польщі неодноразово виступав із критикою планів щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2», називаючи його «геополітичним проектом Росії».

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», РФ запропонувала Польщі укласти контракт на транзит природного газу терміном на 30 років, що вказує на пропозицію прокласти трубопровід «Північний потік-2» морською територією цієї центральноєвропейської країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: