«Північний потік-2» може не відповідати законодавству ЄС – Єврокомісія

Читать на русском
Введення в експлуатацію трубопроводу Північний потік-2 призведе до монополізації поставок природного газу на ринки ЄС. Таким чином, 80% російського газу ЄС буде отримувати через один маршрут всупереч вимогам енергобезпеки.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович висловив сумнів у тому, що «Північний потік-2» є комерційним проектом і відповідає законодавству Євросоюзу.

Про це повідомляє Der Spiegel, передає «Слово і Діло».

«Мені важко бачити в «Північному потоці-2» виключно комерційний проект», – заявив віце-президент Єврокомісії. «Його будівництво кардинально змінить систему газопостачання в Європі», – сказав він.

Марош Шефчович зазначив, що введення в експлуатацію трубопроводу «Північний потік-2» призведе до монополізації поставок природного газу на ринки ЄС. Таким чином, 80% російського газу ЄС буде отримувати через один маршрут всупереч вимогам енергобезпеки. Шефчович також закликав зберегти транзит газу через територію України.

Віце-президент Єврокомісії також рекомендує відновити дискусію про будівництво газопроводу «Північний потік-2». «Всі сторони повинні спільно оцінити, скільки газу потрібно ЄС в найближчі роки, розглянути наявні маршрути поставок і знайти найрозумніше та найоптимальніше рішення», – заявив Марош Шефчович.

За його словами, рішенням може бути як будівництво «Північного потоку-2», так і краще використання наявних потужностей і освоєння нових джерел, наприклад, СПГ.

Заява Мароша Шефчовича суперечить позиції Берліна, який підтримує реалізацію проекту «Північний потік-2». Розширення «Північного потоку» і припинення транзиту через політично нестабільну Україну дозволило б Німеччині убезпечити поставки з Росії.

Нагадаємо, що Україна подала до суду щодо будівництва «Північного потоку-2», вважаючи його мотиви політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: