Експерт: «нульова декларація» – амністія доходів і легалізація корупції

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Зміни, які зараз пропонують внести до е-декларування, направлені лише на одне – докорінно змінити систему, домовленості про яку були досягнуті ще рік тому між Україною та міжнародними партнерами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, аналізуючи інформацію про те, що Єврокомісія стурбована спробами розмити ідею е-декларування.

«Будь-які намагання змінити е-декларування саме зі сторони української влади, й неважливо ким вона представлена – парламентарями, урядом чи АП – можуть зашкодити нашим міжнародним інтересам, оскільки ми залежимо від міжнародної допомоги, яку нам надають у тому числі й через запуск е-декларування», – констатував Канєвський.

За «нульового декларування», фактично амністії, чиновники не зобов'язані пояснювати походження статків.

«За того рівня корупції, знаючи про чиновницькі люксові машини, триповерхові будинки й заяви, що всі вони пропрацювали на зарплату 5 тисяч гривень, така «нульова амністія» може призвести до того, що в Україні фактично легалізують корупцію», – переконаний він.

При цьому, за його словами, різні політичні сили зацікавлені в тому, щоб у будь-який спосіб зірвати повноцінне е-декларування.

«Зараз і влада, і опозиція в унісон намагаються будь-якими засобами – через Конституційний суд, парламент, хакерські атаки – зірвати е-декларування», – резюмував політичний експерт.

Додамо, в ЄС наголосили, що підсумковий успіх системи електронного декларування буде оцінюватися не за її формальним запуском, а за безперебійним функціонуванням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: