Італія виступила проти будівництва газопроводу «Північний потік-2»

Читать на русском
Італія вважає, що будівництво газопроводу Північний потік-2 ускладнить ситуацію на енергетичному ринку Європейського Союзу.

Італія не бачить для себе в проекті «Північний потік-2» стратегічних переваг – збільшення потужностей газопроводу ускладнить ситуацію на енергетичному ринку Європейського Союзу.

Про це заявив у інтерв'ю ТАСС міністр економічного розвитку Італії Карло Календа, повідомляє «Слово і Діло».

«Ми ставимо справедливе питання, наскільки цей проект («Північний потік-2» – Ред.) є правильним із промислової та стратегічної точок зору, виходячи як зі сценаріїв європейського енергоспоживання, так і концепції забезпечення енергетичної безпеки, що спирається на ідею диверсифікації маршрутів. Іншими словами, наскільки рентабельно концентрувати в одній точці в Північній Європі такі великі обсяги газу», – сказав він, пояснюючи позицію уряду Італії в цьому питанні.

Уряд Італії вважає, що розширення «Північного потоку» призведе до значного розгалуження нинішніх потоків всередині європейської мережі та необхідності нарощувати транспортні потужності для забезпечення додатковими з'єднаннями окремих країн ЄС і збільшенню сховищ. Це своєю чергою веде до зростання тарифів на доставку, які ляжуть на плечі європейських споживачів.

«Це позначиться і на ринку, і на конкуренції в різних європейських зонах, призвівши до розриву в цінах і перекосів конкурентоспроможності європейських компаній. Таким чином, нам здається, що збільшення потужності «Північного потоку» не надає переваг Італії й може ускладнити умови поставок російського газу», – констатував Календа.

Він також додав, що Італія підтримує збереження транзиту російського газу через Україну.

«Ми вважаємо, що всі зацікавлені сторони мають проявляти максимальну відповідальність, і ми цінуємо зусилля Єврокомісії, спрямовані на підтримку транзиту газу через Україну в майбутньому», – зазначив міністр.

Як повідомлялося раніше, Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі (UOKiK) не змогло погодити створення спільного підприємства між шістьма учасниками, відповідальними за будівництво та експлуатацію «Північного потоку-2». Після чого «Газпром», Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall прийняли рішення спільно відкликати повідомлення про злиття, подане ними до польського антимонопольного органу UOKiK.

В подальшому польська нафтогазова компанія (PGNIG) заблокувала виплату російському «Газпрому» близько $200 млн дивідендів із союзу EuRoPol Gaz, що завадить фінансувати будівництво трубопроводу «Північний потік-2» «Газпромом» в односторонньому порядку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: