«Нафтогаз» переходить на стандарт обліку «Північного потоку»

Читать на русском
Нафтогаз запропонував проект Плану заходів щодо впровадження обліку природного газу в одиницях енергії й відмовитися від обліку в одиницях об'єму.

«Нафтогаз» запропонував відмовитися в обліку ресурсу від одиниць об'єму – кубометрів – і перейти на облік в одиницях енергії, зокрема в кіловат-годинах.

Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України», передає «Слово і Діло».

Планом передбачені заходи, які дозволять впровадити комерційний облік газу під час його видобутку, транспортування, розподілу, постачання й використання в одиницях енергії, а саме в кВт·год .

«Енергетичний баланс буде зрозумілішим за об'ємний. Облік газу в кіловат-годинах робить газові ціни більш зрозумілими», – вважає директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Україна об'єднує ГТС з Болгарією, Румунією і ГрецієюУкртрансгаз підписав меморандум із операторами ГТС Болгарії, Румунії і Греції щодо створення газотранспортного коридору.

Примітно, що комерційні газопроводи з Росії до країн ЄС – Ямал-Європа та «Північний потік» – також враховуються в кВт*год. Однак облік всередині Росії, як і в Україні, триває по-старому в одиницях об'єму – тисячах кубометрів.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів передав НАК «Нафтогаз України» зі сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі в своє безпосереднє управління.

Нагадаємо, Кабінет міністрів має намір до вересня виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора газотранспортної системи країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: