Ультиматум США та удари в Сирії: в РФ намагаються зробити вигляд, що їм нічого не страшно – експерт

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

У Кремлі намагаються зробити вигляд, що їм нічого не страшно, а всі кроки Заходу їм байдужі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи ситуацію в Сирії, позицію США та країн ЄС, які засуджують дії РФ.

«РФ веде гру ва-банк. Є бажання показати силу й на багатьох на Заході це діє, судячи з риторики, що якщо санкції не призводять до бажаного результату, то їх потрібно скасувати. Хоча виникає логічне запитання: а чому не посилити й не домогтися все-таки конкретного результату? Але, на жаль, Захід схильний до першої позиції», – міркує військовий експерт.

Коли, як підкреслив він, Заходу наводили аргументи, що такий характер російської політики веде до негативних наслідків, то на слово вірити ніхто не хотів.

«Не вірили на словах, тепер доведеться повірити на діях, коли гинуть сотні людей», – додав фахівець.

Хорошим показником, на його думку, є те, що питання зараз поставлене на Радбез ООН. Від РФ вимагатимуть конкретних даних щодо дій у Сирії.

Сирійський конфлікт: війна всіх проти всіхЖурналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, хто бере участь у сирійському конфлікті й чиї інтереси відстоює.

«Право вето РФ можна буде обійти. Радбез направить документ до Генасамблеї та дасть карт-бланш на ухвалення рішення. Потрібно сім голосів будь-яких членів Радбезу. На підставі резолюції 1950 року Генасамблея виносить рішення. Потрібно 2/3 голосів, близько 140 країн Генасамблеї повинні будуть проголосувати», – пояснює Сунгуровський.

На думку експерта, зараз уже той момент, коли США не робитимуть кроків назад.

«РФ робила ставку на те, що в США, Німеччині та Франції незабаром вибори. На цій хвилі країни будуть більш поступливими щодо тих вимог, які вони висували. Але всьому є межа. Будь-який компроміс має свою ціну. Коли ця ціна вимірюється людськими життями, це вже не компроміс», – проаналізував ситуацію Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, представник США при ООН Саманта Пауер заявила, що РФ та режим Асада запустили понад 150 бомб за останні 72 години, що призвело до загибелі 140 людей.

Водночас представник РФ при ООН Віталій Чуркін, коментуючи загострення в Сирії, заявив, що «встановлення миру – майже неможливе завдання в нинішній час».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: