Експерт про опалювальний сезон: ані грошей, ані домовленостей з РФ немає

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Є загальна цифра, яку називали Україна, «Нафтогаз», Європейська комісія та Росія.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи підготовку до опалювального сезону та необхідність закачати 17 млрд куб. м газу на випадок холодної зими.

«Має бути мінімум 19 млрд куб. м. Чому така цифра? В підземних сховищах має бути відповідний тиск газу, щоб протягом зими, починаючи із жовтня та закінчуючи березнем, була можливість подати його нагору та протранспортувати, транзитувати його в Європу», – розповідає Корольчук.

За його словами, саме для України, для нашої промисловості, яка споживає вже вдвічі менше, для населення, враховуючи ситуацію з Кримом та Донбасом, нам вистачить і менше запасів.

«Але якщо Європа потребуватиме більше газу, то ми просто не зможемо підняти газ із підземних сховищ. Звичайно, РФ буде давати туди якусь кількість газу на добу, але ми просто не зможемо підняти його. Тоді РФ зможе сказати, що Україна не виконує свої транзитні зобов'язання», – пояснює експерт.

Опалювальний сезон 2016/2017: до чого готуватись українцям? ЕкспертиНезалежний експерт із питань енергетики проаналізував ситуацію з підготовкою до опалювального сезону.

17 млрд куб. м газу – терпимо, якщо ми будемо взимку «тримати руку на пульсі» та в разі чого швидко купувати газ у Росії, бо лише в РФ є можливість швидко подати значні обсяги газу.

«Як пройде опалювальний сезон, сказати складно. Поки що газу не накопичили. Домовленостей немає. Все впирається в політичну площину», – підкреслив він.

З іншого боку, грошей немає, і якщо запустити механізм, то кредит Світового банку в кращому разі може бути лише в грудні.

«Якщо дотиснуть «Нафтогаз», то вони візьмуть кредит в «Ощадбанку» на суму близько $500 млн, зможуть закупити за нього газ у РФ та закачати. Часу вистачить. Зразу ж тоді треба запустити оформлення кредиту від Світового банку. Але варто розуміти, що кредит в «Ощадбанку» – це навантаження на Бюджет, що може позначатися на стабільності гривні», – проаналізував Юрій Корольчук.

Відзначимо, на початку серпня міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик пообіцяв, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: